Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΑΠΟΠΛΕΥΣΕΙ Ο "ΣΤΟΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2"


Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να αποπλεύσει, με ανθρωπιστική βοήθεια, για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο «Στόλος Ελευθερία ΙΙ» (Freedom Flotila II). Αυτή τη φορά θα είναι ένας «δυτικός», κυρίως ευρωπαϊκός, στόλος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 50 χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Εβραίοι της Ευρώπης για μία Δίκαιη Ειρήνη», ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στον στόλο με αντιπροσωπεία αλλά και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του «Στόλου Ελευθερίας ΙΙ» έπειτα από διήμερη συνάντηση, στις 9 και 10 Απριλίου, στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι οι υπέρμαχοι της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα δεν πρόκειται να σταματήσουν έως ότου αρθεί ο αποκλεισμός των κατεχομένων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της κίνησης από τη Σουηδία, Ρορ Φέιλερ, Εβραίος, «αυτή τη φορά θα αποτύχουμε λιγότερο, αλλά θα ερχόμαστε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε. Μας λένε ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη. Οι Ισραηλινοί δημιουργούν συνέχεια νέες υπηρεσίες για να μας κατασκοπεύουν, αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

«Οι Ισραηλινοί δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τον διεθνή νόμο. Επιτέθηκαν σε ανθρωπιστική αποστολή, σε διεθνή αποστολή», σημείωσε η εκπρόσωπος από τον Καναδά, Σάντρα Ρουχ, εβραία επίσης, και ο Ράμι Άμπντου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας των Παλαιστινίων για το "Στόλο της Ελευθερίας", που αντιπροσωπεύει 35 οργανώσεις της παλαιστινιακής διασποράς, πρόσθεσε: «Μας αποκαλούν ακροαριστερούς, αλλά το μόνο που διεκδικούμε είναι το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθεροι με αξιοπρέπεια. Δεν θα παύσουμε μέχρι να σταματήσει η πολιορκία στη Γάζα».

Στις 10 Μαΐου οι συμμετέχοντες στο «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» θα μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο για να συναντηθούν με ευρωβουλευτές, εκπροσώπους του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, προκειμένου να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία και τους στόχους της.

Εκ μέρους του ελληνικού «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ο Βαγγέλης Πισσίας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε, όπως θα έπρεπε, το Ισραήλ, προκειμένου να επιστρέψει τα δύο ελληνικά πλοία, τον εξοπλισμό τους και την ανθρωπιστική βοήθεια, που μετέφεραν σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του τουρκικού «Μαβί Μαρμαρά», που επιστράφηκε τον Αύγουστο του 2010.

Στη φετινή αποστολή αναμένεται να συμμετάσχουν 20 περίπου πλοία και τριψήφιος, όπως αναφέρθηκε, αριθμός επιβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου