Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΟΝΙΑ


Μετά από πέντε χρόνια διαφωνιών, Φατάχ και Χαμάς βάζουν στην άκρη της διαφορές τους. Ο ρόλος της Αιγύπτου, οι μυστικές διαπραγματεύσεις και οι εκλογές που έρχονται

Φως στο τούνελ της διχόνοιας και του αλληλοσπαραγμού στην Παλαιστίνη, φάνηκε την Τετάρτη, με μια συμφωνία που εξέπληξε πολιτικούς και αναλυτές.

Μετά από δύο χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, η ισλαμική Χαμάς και η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψαν αιφνιδιαστικά μια συμφωνία συμφιλίωσης με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

"Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τα αρχικά στοιχεία της συμφωνίας. Όλες οι διαφορές τους έχουν ξεπεραστεί", είπε ο Τάχερ Αλ-Νόνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κάιρο θα προσκαλέσει σύντομα και τις δύο πλευρές στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια.

Η συμφωνία θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και για την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Άμπου Μαρζούκα.

Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.

Ο Άλ-Άχμαντ επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συγκροτηθεί "κυβέρνηση ανεξαρτήτων" η οποία "θα πρέπει να προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο".

Οι σχέσεις μεταξύ Χαμάς και Φάταχ επιδεινώθηκαν αφότου η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.

Ενοχλήθηκε το Ισραήλ

Η συμφωνία της Φατάχ με τη Χαμάς όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να επιλέξει: "μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή της ειρήνης με την Χαμάς",

"Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή της ειρήνης με την Χαμάς. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και με τις δύο πλευρές γιατί η Χαμάς έχει σκοπό της την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και αυτό το έχει πει ευθέως πολλές φορές εξαπολύοντας οβίδες κατά των πόλεών μας , κατά των πολιτών μας", δήλωσε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή του στη συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου