Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗς ΧΟΥΝΤΑΣ


Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αργεντίνος πρώην στρατηγός, Ετνουάρντο Καμπανίγιας, για τη συμμετοχή του στη λειτουργία μυστικού κέντρου κράτησης, όπου διεξάγονταν βασανιστήρια, κατά τη στρατιωτική του ηγεσία το 1976- 1983.
Ακόμη, οι πρώην πράκτορες Ονόριο Μαρτίνεζ και Εντουάρντο Ρούφο καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης έκαστος και ο πρώην αξιωματικός Ραούλ Γκουγκλιελμινέτι καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για δολοφονίες, βασανιστήρια και παράνομη φυλάκιση.
Περίπου 200 αριστεροί ακτιβιστές απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στις μυστικές φυλακές Automotores Orletti του Μπουένος Άιρες. Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν καταγωγή από την Ουρουγουάη αλλά και τη Χιλή, τη Βολιβία, το Περού και την Κούβα.
Χιλιάδες Αργεντίνοι βασανίστηκαν και θανατώθηκαν σε άλλα κέντρα που λειτουργούσαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης καταστολής των αντιπολιτευτικών κινημάτων. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο του “βρόμικου πολέμου”.
Ευχαριστημένη από τις ποινές έμεινε η Μακαρένα Γκέλμαν, οι γονείς τις οποίας φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Η ίδια γεννήθηκε στην αιχμαλωσία και την μεγάλωσε ένας Ουρουγουανός αστυνομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου