Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η ΕΤΑ ΘΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΔΡΑΣΗ


Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, εξέφρασε την «σαφή της δέσμευση» στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης της, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε χθες στη βασκική εφημερίδα Gara.

Η ΕΤΑ «έχει ανοίξει τον δρόμο για μία οριστική, δημοκρατική λύση στην πολιτική διαμάχη, επιδεικνύοντας μία σαφή δέσμευση στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των αυτονομιστών.

Στις 10 Ιανουαρίου, η ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία των Βάσκων, ανακοίνωσε μια «μόνιμη και γενική κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο απέρριψε την πρόταση απαιτώντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Πριν από δύο μέρες, η ισπανική Πολιτοφυλακή ανακάλυψε πάνω από 1,6 τόνους υλικού για την κατασκευή εκρηκτικών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά της ETA, μια ποσότητα πυρομαχικών που είναι η «σημαντικότερη της ΕΤΑ που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υλικό αυτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα. Την Τρίτη, η αστυνομία είχε ήδη ανακαλύψει 850 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 13,5 κιλά PETN (pentrite) και πολλούς πυροκροτητές σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στο χωριό Λεγκορέτα, νότια του Σαν Σεμπαστιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου