Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΡΓΗΣΕ... 18 ΧΡΟΝΙΑ (ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ)



Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Λένε ότι η φυλακή είναι από τις σκληρότερες δοκιμασίες που μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος. Πολλοί δεν αντέχουν. Αλλά και όσοι τα καταφέρνουν, μένουν σημαδεμένοι για όλη τους τη ζωή.
Πολλώ δε μάλλον αν έχεις κλειστεί στο κελί για 18 ολόκληρα χρόνια και ενώ ήσουν αθώος. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα που δεν διέπραξαν, λόγω περιστασιακών στοιχείων και ενίοτε προκατάληψης των ενόρκων.
Η τραγική ιστορία του Άντονι Γκρέιβς ήρθε πρόσφατα στο φως αφού ο 45χρονος σήμερα Αμερικανός αποφυλακίστηκε και πήρε αποζημίωση ρεκόρ, ύψους 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Γκρέϊβς είχε καταδικαστεί το 1991 για εξαπλό φόνο, μιας γιαγιάς και των 5 εγγονών της σε προάστιο του Χιούστον.
Τα στοιχεία που τον καταδίκασαν ήταν περιστασιακά και ο δημόσιος κατήγορος πέτυχε την φυλάκισή του χάρη στην ψευδορκία ενός άλλου κατηγορούμενου, ο οποίος μάλιστα απαλλάχθηκε.
Ο Γκρέϊβς δεν έπαψε να φωνάζει ότι είναι αθώος και ζητούσε αναψηλάφιση της δίκης και επανεξέταση των στοιχείων.
Όταν το αίτημά του έγινε δεκτό, η αλήθεια έλαμψε και ο Γκρέϊβς κυρήχτηκε αθώος. Όμως η γενική εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε το αίτημά του για αποζημίωση από το κράτος. Ο Γκρέϊβς έκανε μήνυση στην πολιτεία του Τέξας και την κέρδισε πριν από λίγες μέρες. Ο κυβερνήτης υπέγραψε την επιταγή του 1.4 εκ. δολαρίων αλλά αυτό βέβαια δεν πρόκειται να παρηγορήσει τον πρώην κρατούμενο για το διάστημα που έμεινε πίσω από τα κάγκελα.
«Έχασα 18 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή μου. Οπότε δε νιώθω ακριβώς σα να κέρδισα το λόττο» είπε ο Γκρέϊβς που τουλάχιστον θα συνεχίσει τη ζωή του χωρίς το στίγμα του ψυχρού φονιά.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου