Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ;



Μια σημαντική αλλαγή στα βιβλία της ιστορίας της τέχνης ενδέχεται να προκαλέσει η εκτίμηση εμπειρογνωμόνων του Μουσείου Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, οι οποίοι υποστηρίζουν σε έρευνά τους ότι η διάσημη «Αυτοπροσωπογραφία» του Ολλανδού ζωγράφου είναι πιθανό να αποτελεί προσωπογραφία του αδελφού του Τέο.

«Υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Βαν Γκογκ δεν είχε ζωγραφίσει ποτέ τον αδελφό του Τέο», επισημαίνεται στη μελέτη, συνολικής έκτασης 600 σελίδων.

Ο Λουίς βαν Τίλμποργκ, ένας από τους εμπειρογνώμονες του μουσείου, εκτιμά πλέον ότι το έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1887, απεικονίζοντας έναν άνδρα που φοράει καπέλο έντονου χρώματος και μπλε σκούρο σακάκι ήταν στην πραγματικότητα ο κατά πέντε χρόνια νεότερος αδελφός του Ολλανδού καλλιτέχνη.

«Η προσωπογραφία ανταποκρίνεται στις φωτογραφίες του Τέο. Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται σε αρκετές εμφανείς διαφορές μεταξύ των δύο αδελφών. Το σχήμα και το χρώμα της γενειάδας του Τέο ήταν μάλλον ανοιχτόχρωμη παρά κόκκινη. Επιπλέον, τίθεται και το ζήτημα της ύπαρξης του στρογγυλού αυτιού», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων, ΑΝΡ.

Ο Τέο Βαν Γκογκ πέθανε έξι μήνες μετά την αυτοκτονία του αδελφού του, τον Ιούνιο του 1890 στη Γαλλία, κοντά στο Παρίσι, σε ηλικία 37 ετών. Τα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφονται και σε τρεις ειδικούς τόμους του συγκεκριμένου μουσείου, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής και επιστολών του Βαν Γκογκ.

Από Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου