Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την εργατική Πρωτομαγιά

Το κίνημα της Κατάληψης της Γουόλ Στριτ


Εναντίον της σκληρής λιτότητας, των περικοπών και της ανεργίας διαδηλώνουν την Πρωτομαγιά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι.
Η μεγαλύτερη σε όγκο συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, γίνεται σήμερα το μεσημέρι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη. Τα συνδικάτα στην Πορτογαλία που πλήττεται από την οικονομική κρίση, θα διαδηλώσουν το απόγευμα στη Λισαβόνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Τα γερμανικά συνδικάτα κάλεσαν σε μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή με το φόβο εκτεταμένων επεισοδίων.
Η δράση και η προσοχή συγκεντρώνεται κυρίως στο Βερολίνο όπου 7.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τυχόν παρεκτροπές και επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας.
Στη Ρωσία, εθνικιστές, κομουνιστές και αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν διοργανώνουν ξεχωριστές πορείες.
Για πρώτη φορά στα χρονικά, Πούτιν και Μεντβέντεφ συμμετείχαν σε μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση μαζί με 120.000 συμπολίτες τους στη Μόσχα. Οι δύο άνδρες ενώθηκαν με τους διαδηλωτές στην πλατεία Μανέζ, δύο βήματα από το Κρεμλίνο.
 
Σημαντικές είναι και οι κινητοποιήσεις του κινήματος της Κατάληψης της Γουόλ Στριτ. Σε δήλωση του αναφέρει: "το Κίνημα Κατάληψης ζητά μία Ημέρα χωρίς το 99%, την 1η Μαΐου του 2012" αναφερόμενο στο σύνθημά του ότι το πλούσιο 1% κυριαρχεί επί του ανίσχυρου 99%.
Η κύρια διαδήλωση του θα γίνει σήμερα το απόγευμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης, ενώ το κίνημα της Κατάληψης έχει διοργανώσει μαζική πορεία στη γέφυρα Golden Gate, στο Σαν Φρανσίσκο.
Στο occupywallst.org έχει αναρτηθεί μάλιστα και όλο το πρόγραμμα των διαδηλώσεων και δράσεων.
 
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, επίσης, σε Όκλαντ, Μελβούρνη, Μπανγκόκ και Σεούλ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσουν οι δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν στο Παρίσι, η οποία αναμένεται να πει στους ψηφοφόρους της ποιον υποψήφιο θα πρέπει να στηρίξουν στον καθοριστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που γίνεται την ερχόμενη Κυριακή.
Η Λεπέν ηγήθηκε πορείας στο Παρίσι, προς το άγαλμα της Ζαν ντ' Αρκ, το οποίο η Άκρα Δεξιά έχει υιοθετήσει σαν σύμβολο της. Στα πλαίσια της πορείας δήλωσε πως στις προσεχείς προεδρικές εκλογές της έκτης Μαΐου θα ψηφίσει λευκό.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα λάβει μέρος σε διαδήλωση στην πλατεία Τροκαντερό, ελπίζοντας να "κλέψει" τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τα γαλλικά συνδικάτα θα κάνουν πορεία προς τη Βαστίλη. Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε την πορεία των οπαδών του παράδειγμα "πραγματικής δουλειάς".
Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, απάντησε ότι ο Σαρκοζί είναι μάλλον ο πρόεδρος της "πραγματικής ανεργίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου