Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ένα σπίτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από… τρισδιάστατο εκτυπωτή!

Ένα σπίτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από… τρισδιάστατο εκτυπωτή!

Αρχιτεκτονική εταιρεία στην Ολλανδία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά στον τομέα των κατασκευών.

Η DUS Architects ξεκίνησε την προσπάθειά της να κατασκευάσει στο Άμστερνταμ ένα ολόκληρο σπίτι, τα μέρη του οποίου θα έχουν όλα εκτυπωθεί από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αν το καταφέρει, θα πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά αλλά και πρωτοτυπία.

Το σπίτι ανεγείρεται δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης από την τοπική αρχιτεκτονική εταιρεία η οποία, σύμφωνα με το New Scientist, χρησιμοποιεί τον 3D-εκτυπωτή «The KamerMaker» («κατασκευαστής δωματίων» στα ολλανδικά), ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων.

Το μηχάνημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένας επιτραπέζιος τρισδιάστατος εκτυπωτής, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, εκτυπώνοντας με διαδοχικά στρώματα τα μέρη που έχουν προηγουμένως σχεδιαστεί σε έναν υπολογιστή. Ήδη οι περίεργοι περαστικοί μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο δυόμισι ευρώ για να παρακολουθήσουν από κοντά το «χτίσιμο» - και παράλληλα να βοηθήσουν στην χρηματοδότησή του.

Κάθε δωμάτιο θα εκτυπωθεί ξεχωριστά και μετά το ένα δωμάτιο θα τοποθετηθεί πάνω ή δίπλα στο άλλο - όπως γίνεται με τα τουβλάκια «λέγκο». Το σπίτι, όταν -και αν- ολοκληρωθεί, εντός τριετίας με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα μοιάζει εξωτερικά με ένα τυπικό παραδοσιακό ολλανδικό σπίτι των καναλιών. Το κτίριο θα είναι ανοικτό για επισκέψεις στο κοινό ως μουσείο σχεδιασμού και τα 12 δωμάτιά του θα είναι αφιερωμένα σε διαφορετικά είδη τρισδιάστατης οικοδομικής εκτύπωσης.

Μέχρι τότε όμως, όπως δήλωσε ο Στέφεν Έρβιν του Εργαστηρίου Κατασκευών του Χάρβαρντ, θα πρέπει να αποδειχτεί ότι όλα θα πάνε καλά στην πορεία. «Πράγματα που δουλεύουν θαυμάσια στον υπολογιστή ή στο εργαστήριο, ξαφνικά δεν δουλεύουν καθόλου καλά όταν γίνονται σε μεγαλύτερη κλίμακα» όπως είπε.

Από Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου