Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»


Αξιοποιώντας την επέτειο της έναρξης μιας από τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές της αντίστασης κατά των ναζί, τον αγώνα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση του Μαρτίου του 1943, ο ρ/σ «105.5 Στο Κόκκινο».
Αγγλοι σε επιχείρηση έξω από τα γραφεία του ΕΑΜ στην οδό ΚοραήΑγγλοι σε επιχείρηση έξω από τα γραφεία του ΕΑΜ στην οδό ΚοραήΤην Κυριακή 9 Μαρτίου με αφορμή την επέτειο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Αθηναίων τον Μάρτιο του 1943 ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των γερμανικών αρχών κατοχής, ο ρ/σ «105.5 Στο Κόκκινο» διοργανώνει συλλογικό περίπατο με τίτλο: «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί με αφετηρία τα Προπύλαια. Η ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.  


Στόχος του περιπάτου είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:

  
· Η πρώτη διαδήλωση και η πρώτη απεργία του 1942.
· Η ανατίναξη του κτιρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.
· Οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής .
· Οι διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και η κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας.
· Οι αιματηρές μαζικές διαδηλώσεις του 1943.
· Τα καζίνο των μαυραγοριτών και το στρατηγείο των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει συζήτηση στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο Γκίνη) με τον ερευνητή, Μανώλη Κασσιμάτη και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη ενώ παράλληλα θα προβληθεί σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής.
Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου