Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Greenpeace: η τουρκική κυβέρνηση καταστρέφει τα δάση

Η οργάνωση κάνει λόγο για παράνομες κατασκευές έργων
Greenpeace: η τουρκική κυβέρνηση καταστρέφει τα δάση
Μέλη της τουρκικής Greenpeace διαδηλώνουν πέρσι τον Ιούνιο στο πάρκο Γκεζί εναντίον της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας


 
Η διεθνής οργάνωση Greenpeace, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» της 21ης Μαρτίου, σπεύδει για ακόμη μια φορά να καταγγείλει τις καταστροφικές για το περιβάλλον πρακτικές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στα δάση της χώρας.

«Τα δάση της Τουρκίας καταστρέφονται για κατασκευή έργων όπως πυρηνικά εργοστάσια. Οι πράξεις αυτές παραβαίνουν κάθε περιβαλλοντικό νόμο της Τουρκίας και παρουσιάζονται από τις Αρχές της χώρας ως «επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο» και «χρήσιμες για την Τουρκία». Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ο όρος «επωφελής» είναι εξαιρετικά θόλος αφού η μόνη ωφέλεια από την καταστροφή των δασικών εκτάσεων θα είναι οικονομική», σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντενίζ Μπαϊράμ προσθέτοντας πως «όλοι οι Τούρκοι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον».

Η οργάνωση μάλιστα επιδεικνύει δύο περιπτώσεις εκείνες όπου τα έργα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν καταπατούν κατάφωρα τους νόμους.

Η πρώτη αφορά στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου που θα ανεγείρει η Τουρκία στο Ακούγιου στη νότια επαρχία Μερσίν. Η ρωσική εταιρεία Rosatom, που θα αναλάβει τη διαχείρισή της μονάδας, διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο δεν θα προκαλεί ηχορύπανση ούτε θα παράγει απόβλητα, ενώ οι εργάτες δεν θα χρειάζεται να φορούν ειδικό εξοπλισμό, ωστόσο η Greenpeace σημειώνει πως το εργοστάσιο θα χτιστεί πάνω σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων.

Επίσης, η νέα γέφυρα του Βοσπόρου και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απειλούν την βιωσιμότητα των δασών που βρίσκονται στο βορρά της πόλης, ενώ η οργάνωση καταγγέλλει πως θα καταστραφούν μεγάλες δασικές εκτάσεις στο Τσανάκαλε και το Μπαρτίν προκειμένου να κατασκευαστούν δυο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί.

Πέρσι, η οικολογική οργάνωση είχε συμπαρασταθεί ενεργά στους διαδηλωτές της εξέγερσης για το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. 
 
Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου