Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Βρέθηκε απολίθωμα «κοτόπουλου από την κόλαση»


Ένας ασυνήθιστος μεγαλόσωμος δεινόσαυρος, ανακαλύφθηκε από Αμερικάνους παλαιοντολόγους και πήρε το όνομα «κοτόπουλο από την κόλαση», λόγω των χαρακτηριστικών του. Είχε τεράστιο ράμφος σαν των πουλιών, κεφάλι κοτόπουλου με οστέινο λοφίο και (πιθανώς) πούπουλα, ψηλά πόδια, μακριά ουρά σαν τις σαύρες, αλλά ταυτόχρονα διέθετε μακριά κοφτερά νύχια και ήταν πολύ αρπακτικός.
Φωτογραφία ΑρχείουΦωτογραφία ΑρχείουΗ επιστημονική ονομασία αυτού του δεινοσαύρου είναι Anzu wyliei (Ανζού ήταν ένας φτερωτός δαίμονας στην μυθολογία των Σουμερίων), που ζούσε στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, είχε μήκος γύρω στα τρεισήμισι μέτρα (όσο ένα μικρό αυτοκίνητο), ύψος όσο ένας άνθρωπος και βάρος 200 έως 300 κιλά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα και των μουσείων φυσικής ιστορίας Κάρνεγκι (στο Πίτσμπουργκ) και Σμιθσόνιαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ματ Λαμάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reurers και το New Scientist, δήλωσαν ότι το εν λόγω πλάσμα «όταν το έβλεπες, πρέπει να ήταν τόσο τρομακτικό, όσο και εξωφρενικό στην όψη. Ήταν πραγματικά παράξενο, ακόμα και για τα δεδομένα των δεινοσαύρων. Δεν έμοιαζε με την εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν για τους δεινόσαυρους».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη Βόρεια και στη Νότια Ντακότα τρεις απολιθωμένους σκελετούς του αξιοπερίεργου δεινόσαυρου (διατηρημένους σε ποσοστό έως 80%). Ο Anzu wyliei έζησε λίγο πριν εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι, όταν -κατά πάσα πιθανότητα - ένας μεγάλος αστεροειδής έπληξε την κεντρική Αμερική πριν από 65 εκατ. χρόνια.
Οι ενδείξεις λένε πως ήταν παμφάγος, δηλαδή τόσο σαρκοφάγος όσο και φυτοφάγος, τριγυρνώντας σε ζεστές και υγρές πεδιάδες γεμάτες ποτάμια και βάλτους, πιθανώς δίπλα - δίπλα με γνωστούς δεινόσαυρους όπως ο πολύ μεγαλύτερος σε μέγεθος Τυρανόσαυρος, ο Τρικεράτωψ και άλλοι.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί, περίπου 1.000 είδη δεινοσαύρων και οι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμη που δεν έχουν έλθει στο φως, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη ποικιλία είχαν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πουλιά προήλθαν από δεινόσαυρους με φτερά. Τα αρχαιότερα γνωστά πουλιά έχουν ηλικία περίπου 150 εκατ. ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου