Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Διώξεις κατά του νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα» ανακοίνωσε η Ρωσία


 
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του επικεφαλής του ουκρανικού ακροδεξιού κινήματος «Δεξιός Τομέας» για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» στη Ρωσία. Η ρωσική επιτροπή έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία κατηγορεί τον Ντμίτρο Γιάρος επειδή υποκίνησε δημόσια «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό».
«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή. Επισημαίνεται ότι η πρόθεση της επιτροπής να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.
Ο «Δεξιός Τομέας» είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος έχει χαρακτηρίσει «εθνικιστικό όμως όχι φασιστικό». Τα μέλη του πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο Κίεβο. Οι οπαδοί του αντλούν την κληρονομία τους από τους ουκρανούς εθνικιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιθυμούν μια Ουκρανία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επιρροή, τόσο ρωσική όσο και ευρωπαϊκή.
Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Γιάρος φέρεται να έγραψε μια επιστολή στον επικεφαλής των τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ. Ο «Δεξιός Τομέας» ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπός του είχε πέσει θύμα πειρατείας.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου