Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Οι μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» μέσα από τις webcams



Μέσα από της webcams των υπολογιστών έβλεπε η βρετανική υπηρεσία GCHQ τους χρήστες που παρακολουθούσε, σύμφωνα με τα αρχεία του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της NSA. 
Συγκεκριμένα, η GCHQ διατηρούσε ένα πρόγραμμα, υπό το όνομα Optic Nerve, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονταν μαζικά φωτογραφίες από συνομιλίες μέσω webcam στο Yahoo και αποστέλλονταν σε βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας. Εντός περιόδου έξι μηνών το 2008, η GCHQ συνέλεξε υλικό από webcams – τμήμα του οποίου ήταν σεξουαλικού περιεχομένου – άνω των 1,8 εκατ. χρηστών λογαριασμών της Yahoo σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα φαίνεται να ήταν ενεργό έως και το 2012.
Η υπηρεσία προέβαινε στην εν λόγω δραστηριότητα ανεξαρτήτως του αν οι ανύποπτοι χρήστες είχαν καταδειχτεί ως «στόχοι» που παρουσίαζαν ενδιαφέρον από πλευράς υπηρεσιών πληροφοριών ή όχι. Δεν παρακολουθούσε το σύνολο των συνομιλιών αλλά αποθήκευε μια εικόνα κάθε πέντε λεπτά. 
Η Yahoo αντέδρασε έντονα στην αποκάλυψη, αρνούμενη κάθε γνώση γύρω από το πρόγραμμα και κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών για ένα «νέο επίπεδο παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών της»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου