Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Εξαλείψτε τα βασανιστήρια


Παγκόσμια Ημέρα


Περισσότερα από 50 Τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές σε κάθε ήπειρο θα συμμετάσχουν σε παγκόσμιες δράσεις, την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν πριν από 30 χρόνια για οριστική κατάργηση των βασανιστηρίων.
Από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μάλι μέχρι το κατώφλι του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας ανά τον κόσμο, κινητοποιούνται την Πέμπτη ώστε να δείξουν αλληλεγγύη στα θύματα και να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να δράσουν συντονισμένα για την εξάλειψη των βασανιστηρίων.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη της οργάνωσης θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από δημιουργικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μαθητές που θα παρευρεθούν έξω απ την πρεσβεία της Νιγηρίας στο Λονδίνο κρατώντας πένσες, ακτιβιστές οι οποίοι θα παίζουν ένα γιγαντιαίο μουσικό όργανο φτιαγμένο από υλικά που χρησιμοποιούνται σε βασανιστήρια στη Λισαβόνα και  αγάλματα και ακτιβιστές με δεμένα μάτια στο Βερολίνο, το Ραμπάτ και το Ρέικιαβικ.

Τον περασμένο μήνα η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε την νέα εκστρατεία της «Stop στα βασανιστήρια», ενώ στην παγκόσμια έρευνα της οργάνωσης, τονιζόταν ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο παρουσιάζουν διφορούμενη στάση για το φλέγον αυτό ζήτημα. Για την Ελλάδα, αναφερόταν, ότι το 57% των πολιτών δεν αισθάνονται ασφάλεια από τα βασανιστήρια σε περίπτωση κράτησής τους από τις αστυνομικές αρχές.
«Τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης ενάντια στα Βασανιστήρια, 155 χώρες την έχουν συνυπογράψει και έχουν αναλάβει την δέσμευση για την εξάλειψη των βασανιστηρίων», αναφέρει ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Και όμως, στο 2014, περισσότερες από τις μισές από αυτές τις χώρες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική», προσθέτει.

Οι δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, επικεντρώνονται στην διεκδίκηση απονομής δικαιοσύνης για πέντε θύματα βασανιστηρίων από πέντε χώρες:
  • Τη Claudia Medina Tamarez από το Μεξικό, η οποία περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι βασανιστές της προκάλεσαν ηλεκτροσόκ και την τύλιξαν με πλαστικό για να μην μελανιάσει καθώς την ξυλοκοπούσαν. Επιπλέον, την κακοποίησαν σεξουαλικά και την έδεσαν σε μια καρέκλα αφήνοντας την έξω στον καυτό απογευματινό ήλιο.
  • Οι Ισπανικές αρχές εξέδωσαν τον Ali Aarrass στο Μαρόκο παρά τους φόβους ότι θα υποβαλλόταν σε βασανιστήρια.  Αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών περισυνέλλεξαν τον Ali και τον μετέφεραν σε ένα μυστικό κέντρο κράτησης όπου, όπως ο ίδιος αναφέρει, υπέστη ηλεκτροσόκ στα γεννητικά του όργανα, υπέστη φάλαγγα και τον κρέμασαν από τους καρπούς του για ώρες.
  • Όταν ο Moses Akatugba συνελήφθη από στρατιώτες στη Νιγηρία, ήταν μόλις 16 ετών. Ανέφερε ότι τον χτύπησαν και τον πυροβόλησαν στο χέρι. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Moses, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου και παρέμεινε κρεμασμένος από τα άκρα του για ώρες. 
  • Η Alfreda Disbarro από τις Φιλιππίνες ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, την ακινητοποίησε σε τοίχο και την γρονθοκόπησε επανειλημμένα στο στομάχι και το πρόσωπό της, τη χτύπησε με ένα ρόπαλο, έσπρωξε τα δάκτυλα του στα μάτια της, τη χαστούκισε, την ανάγκασε να βάλει μια σφουγγαρίστρα μέσα στο στόμα της, και χτύπησε το κεφάλι της στον τοίχο.
  • Στο Ουζμπεκιστάν, η Dilorom Abdukadirova πέρασε πέντε χρόνια στην εξορία όταν στη διαδήλωση που συμμετείχε οι δυνάμεις ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν άνοιξαν πυρ. Κατά την επιστροφή της κρατήθηκε, της απαγορεύτηκε να δει την οικογένεια της και κατηγορήθηκε  με απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.  Κατά την εκδίκαση της υπόθεσής της, φαινόταν αδυνατισμένη με μώλωπες στο πρόσωπο της. Η οικογένεια της είναι πεπεισμένη ότι έχει βασανιστεί.
«Κάθε καταγγελία για βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη κακομεταχείριση πρέπει να διερευνάται αποτελεσματικά, ανεξάρτητα και αμερόληπτα. Απαιτούμε οι βασανιστές – όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται, και ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο βασάνισαν- να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τονίζει ο Salil Shetty.
Το ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει στη παγκόσμια δράση, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής» την Πέμπτη 26/6 και ώρα 20:00 στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21).
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου