Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Iσπανία: Μαζικές διαδηλώσεις για την κατάργηση της βασιλείας


Νο!

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Ισπανία κατά της μοναρχίας, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του βασιλιά Χουάν Κάρλος πως παραδίδει το θρόνο στο γιο του πρίγκιπα Φελίπε.
Οι διαδηλώσεις κατά της βασιλείας, που οργανώθηκαν κυρίως από αριστερά κόμματα και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 40 πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο, το Οβιέδο κ.α. 
Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν στην Ισπανία θα συνεχίσει να υπάρχει Βασιλιάς. Η Ενωμένη Αριστερά (IU), τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, προτείνει την προώθηση νομοσχεδίου με το οποίο θα ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Η προσπάθεια, της Ενωμένης Αριστεράς ωστόσο θεωρείται ότι έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας καθώς το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και τα περισσότερα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης είναι υπερασπιστές της μοναρχίας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «El Pais» από την Metroscopia, το 62% των συμμετεχόντων δηλώνουν πως θα πρέπει να διεξαχθεί «κάποια στιγμή» ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν η Ισπανία θα πρέπει να έχει μοναρχία. 
Για να καθίσει στο θρόνο ο Φελίπε απαιτείται συνταγματική τροποποίηση καθώς το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν προβλέπει την παραίτηση βασιλιά. Το παλάτι έχει ανακοινώσει πως ο διάδοχος θα ορκιστεί εντός των επομένων έξι εβδομάδων. Η μοναρχία στην Ισπανία εγκαθιδρύθηκε από τον πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο το 1975.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου