Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αποτυπώνει την ελληνική κρίση σε χαρτονομίσματα του ευρώ [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]


Έλληνας γραφίστας


Ο Έλληνας γραφίστας χρησιμοποιεί τα ευρώ για καμβά και αποτυπώνει την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια στα χαρτονομίσματα. Η φήμη του έφτασε μέχρι το Βρετανικό Μουσείο.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο νεαρός Στέφανος παραθέριζε πέρυσι στην Αίγινα και άκουσε την είδηση της αυτοκτονίας ενός συμπατριώτη μας που δεν άντεξε υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων. Ο 29χρονος γραφίστας και καλλιτέχνης, αποφάσισε να αποτυπώσει τα συναισθήματά του στο ίδιο το σύμβολο της κρίσης: το ευρώ, που εκλείπει από τα πορτοφόλια των Ελλήνων, προκαλώντας μύρια δεινά.
«Τα συναισθήματά μου είναι τόσο δυνατά που δεν μπορούσε να τα αγνοήσω. Πήρα ένα στυλό και ζωγράφισα ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ» εξηγεί ο ίδιος στη Wall Street Journal. «Εμπνέομαι από όσα ακούω στις ειδήσεις και μετά τα καταγράφω στο χαρτονόμισμα» προσθέτει.

Προσθέτει επίσης, πως νιώθει πιο τυχερός από τα 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα. Βρήκε δουλειά την «επόμενη ημέρα» της αποφοίτησής του από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σε αντίθεση με πολλούς συνομήλικούς του, μπορεί να αντέξει οικονομικά κάποιες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αλλά και το δικό του διαμέρισμα.
Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τότε θα σταματήσει να αποτυπώνει την κρίση πάνω στα χαρτονομίσματα. «Δεν θα σχεδίαζα ποτέ πάνω στην δραχμή» λέει. «Αυτό το νόμισμα δεν αποτελεί μέρος όλων όσων περνάμε»
Κανένα χαρτονόμισμα δεν έχει αφήσει ανέπαφο από τη μαύρη πένα του: έχει ζωγραφίσει από 5ευρα μέχρι 500ευρα. Όπως αναφέρει, εμπνέεται από τον Βρετανό καλλιτέχνη γκράφιτι, Banksy, και τον Ελβετό σουρεαλιστή H.R. Giger, γνωστό για την έργο του στην ταινία «Alien».
Να σημειωθεί ότι από νομικής άποψης, το να ζωγραφίζει κανείς χαρτονομίσματα θεωρείται παράνομο αφού αποτελούν είδος δημόσιου εγγράφου. Αυτό δεν φαίνεται πάντως να πτοεί το Στέφανο που οι δημιουργίες του φιλοξενούνται ως και στο Βρετανικό Μουσείο στη μόνιμη συλλογή νομισμάτων του.

Το πρώτο του σκίτσο έδειχνε έναν άνθρωπο κρεμασμένο από μια αψίδα. Από τότε έχει ζωγραφίσει σε εκατοντάδες χαρτονομίσματα του ευρώ, απεικονίζοντας αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται σε οικονομική κρίση: αυτοκτονίες, επαίτες, αναρχικούς και τράπεζες που καταρρέουν.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου