Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ουκρανία: Στην κυβέρνηση μπαίνει ο αρχηγός του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα

Ουκρανία: Στην κυβέρνηση μπαίνει ο αρχηγός του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα



Ο Ντμίτρο Γιάρος, αρχηγός της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας (Πράβι Σεκτόρ), τα μέλη της οποίας μάχονται μαζί με τον ουκρανικό στρατό εναντίον των ρωσόφωνων ανταρτών στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις και η ίδια η οργάνωση.

Ο 43χρονος Γιάρος, ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην ουκρανική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, διορίστηκε σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βίκτορ Μουζένκο.

«Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο» δήλωσε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε.

Οι μαχητές του Δεξιού Τομέα είναι παρόντες σε όλα τα θερμά σημεία της σύρραξης, ιδίως στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος ο Γιάρος είχε τραυματιστεί τον περασμένο Ιανουάριο στις μάχες στο αεροδρόμιο, το οποίο πέρασε λίγο αργότερα στα χέρια των αυτονομιστών, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών.

Εκπρόσωπος του Γιάρος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Δεξιός Τομέας θα παραμείνει μία «αυτόνομη» δομή, αλλά στο εξής θα «χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας».

«Οι μαχητές μας θα είναι στο εξής καλά οπλισμένοι. Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές ήταν αυτοί που συνεισέφεραν τον εξοπλισμό τους», ανέφερε ο Άρτεμ Σκοροπάντσκι.

Ο Δεξιός Τομέας αποτελείται από έναν πολιτικό βραχίονα και στρατιωτικά τάγματα. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντμίτρι Γιάρος είχε υποστηρίξει ότι είναι ένα «εθνικιστικό, αλλά όχι φασιστικό» κίνημα.

Απέκτησε τεράστια φήμη κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αντικυβερνητικών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν στο Κίεβο, καθώς είχε πρωτοστατήσει στις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Ο Δεξιός Τομέας διεκδικεί την αμφιλεγόμενη κληρονομιά των Ουκρανών εθνικιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντμίτρο Γιάρος διώκεται από τις αρχές της Ρωσίας για «υποκίνηση της τρομοκρατίας» κι η Μόσχα έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Απο το zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου