Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Οργή λαού στη Βαλτιμορη
Άλλη μία νύχτα αναταραχών ήταν η χθεσινή για τη Βαλτιμόρη, όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, στη σκιά ακόμη ενός περιστατικού αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας κατά Αφροαμερικανού. 

Η πόλη, η οποία σημειωτέον βρίσκεται πολύ κοντά στην «καρδιά» των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με αστυνομικούς και διαδηλωτές να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους.

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν το «χάος» που επικράτησε χθες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τη νύχτα: καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα καταστήματα και τραυματίες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση πεσμένοι στους δρόμους συνέθεταν το σκηνικό στο κέντρο της Βαλτιμόρης. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον νεαρών που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η κηδεία συνοδεύτηκε από επεισόδια

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον απόηχο της κηδείας του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Ο Γκρέι είχε συλληφθεί την 12η Απριλίου και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, υπό αμφισβητούμενες συνθήκες. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο Αφροαμερικανός είχε σπασμένη σπονδυλική στήλη, τραύμα το οποίο φέρεται να υπέστη κατά τη σύλληψή του.

Την Παρασκευή, η αστυνομία της Βαλτιμόρης παραδέχτηκε ότι δεν φρόντισε να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική μέριμνα στον Γκρέι. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος διαδηλώσεων και αναταραχών στην πόλη, καθώς το περιστατικό αυτό προστέθηκε σε μια σειρά επεισοδίων που έχουν προκαλέσει κατακραυγή στις ΗΠΑ για τη βία που ασκεί η αστυνομία εναντίον των Αφροαμερικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου