Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Κολομβία: Ξαναρχίζουν οι βομβαρδισμοί κατά της FARC


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε την επανέναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μετά τον θάνατο 10 στρατιωτών σε επίθεση των ανταρτών, δίνοντας τέλος στη βραχύβια διακοπή των εχθροπραξιών.

<p>  Στρατιώτες μεταφέρουν τις σορούς άλλων στρατιωτών, που δέχτηκαν την επίθεση των ανταρτών. </p>
Στρατιώτες μεταφέρουν τις σορούς άλλων στρατιωτών, που δέχτηκαν την επίθεση των ανταρτών. 
Σε μια χειρονομία καλής θέλησης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις FARC στην Αβάνα, ο πρόεδρος Σάντος είχε δώσει εντολή τον περασμένο μήνα να ανασταλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων των ανταρτών, μετά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν οι τελευταίοι τον Δεκέμβριο.
Όμως η σχετική ηρεμία τερματίστηκε όταν μέλη των FARC έστησαν ενέδρα, άνοιξαν πυρ και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον τους, σύμφωνα με τον στρατό.
«Αυτό το συμβάν αποτελεί εσκεμμένη επίθεση των FARC, δεν επρόκειτο για σύμπτωση, και δείχνει μια ξεκάθαρη παραβίαση της υπόσχεσης τους για μονομερή κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας στην πόλη Κάλι.
«Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να άρουν την αναστολή των βομβαρδισμών των στρατοπέδων των FARC», πρόσθεσε ο Σάντος.
Ο Σάντος διεμήνυσε ότι η επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε επίσης ένας αντάρτης των FARC, δεν θα μείνει ατιμώρητη. Τουλάχιστον εννέα ακόμη στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι τραυματίστηκαν.
Οι FARC αμφισβήτησαν την εκδοχή της κυβέρνησης για τα γεγονότα κι έκαναν λόγο για νόμιμη αυτοάμυνα έπειτα από επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων
Ο Πάμπλο Κατατούμπο, ηγετικό στέλεχος των FARC, δήλωσε ότι η οργάνωση εκφράζει τη λύπη της για το αιματηρό επεισόδιο, που τόνισε ότι δεν σημειώθηκε «εκ προμελέτης».
Αν και δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η πολύνεκρη μάχη είναι η πρώτη τόσο σοβαρή επίθεση που επιρρίπτεται στους αντάρτες αφότου κήρυξαν εκεχειρία.
Οι συνομιλίες είχαν ανασταλεί πέρυσι, αφού οι αντάρτες είχαν απαγάγει έναν στρατηγό και αρκετούς στρατιώτες. Αφέθηκαν όμως ελεύθεροι και οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν.

Απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου