Η παγκόσμια βιομηχανία του τόνου είναι εκτός ελέγχου. Η ανεξέλεγκτη αλιεία δεν «αδειάζει» μόνο τους ωκεανούς μας από ψάρια. Επηρεάζει την θαλάσσια ζωή αλλά και τους εργαζόμενους σ’ αυτήν.
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων γίνεται με τρόπους που συγκλονίζουν. Υφίστανται ξυλοδαρμούς, κατάχρηση εξουσίας ενώ εξαναγκάζονται να εργάζονται σε πλοία για μήνες ή ακόμα και χρόνια.
Την ίδια ώρα, τα αλιευτικά σκάφη χρησιμοποιούν μεθόδους που σπέρνουν τον όλεθρο στη θαλάσσια ζωή αλλά και πρακτικές εντελώς αντίθετες με την προστασία των καταναλωτών. Ο τόνος πολλές φορές αποθηκεύεται στα ίδια δοχεία που αποθηκεύεται το πετρέλαιο κίνησης των αλιευτικών σκαφών και στη συνέχεια απλά πωλείται στους καταναλωτές.
Το τελευταίο διάστημα η μεγαλύτερη εταιρεία σε παραγωγή κονσερβών τόνου στον κόσμο, η Thai Union Group, προσπαθεί να βρει νέους τρόπους για την αλιεία του τόνου για να «φτιάξει» το προφίλ της.
Ωστόσο, έπειτα από πολλές έρευνες της Greenpeace η εταιρεία φαίνεται να εμπλέκεται σε σοβαρά αδικήματα τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο για το περιβάλλον.
Η Thai Union Group έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία με τίτλο «Ένα μέλλον» για να πείσει ότι η φήμη της και οι πρακτικές που χρησιμοποιεί είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Είναι όμως έτσι;
Η Greenpeace με επιστολή της προς τους μετόχους της εταιρείας, προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνδέονται τις επιζήμιες και καταστροφικές πρακτικές που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα.
Απο το tvxs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου