Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Good Bye Λένιν. Στη θέση του, ο Darth Vader


Το άγαλμα του Λένιν στην Οδησσό, δεν υπάρχει πια. Μετά την αποκαθήλωση, την θέση του παίρνει ο Darth Vader (Pics+Vid)
Στην Οδησσό της Ουκρανίας, "η δύναμη ξύπνησε" για τα καλά. Το άγαλμα του Λένιν έδωσε τη θέση του στον Σκοτεινό Άρχοντα των Σιθ, τον Darth Vader.
Κάπως έτσι, και δια μέσω του συμβολισμού, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν πέρασε στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. Όλα αυτά υπό το δημιουργικό πρίσμα ντόπιου καλλιτέχνη που κατασκεύασε το νέο άγαλμα που κοσμεί την πόλη, το οποίο παρέχει και... δωρεάν wi-fi. Ναι, σωστά διαβάσατε.


Το παλαιότερο άγαλμα του Λένιν αποκαθηλώθηκε μιας και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Κιέβου, απαγορεύονται δια ροπάλου τα σύμβολα των παλαιότερων εποχών, που θυμίζουν την κομμουνιστική περίοδο της χώρας. Απαγορεύονται επίσης και τα ναζιστικά σύμβολα, αν και πολλά εξ αυτών έχουν επιβιώσει στις τάξεις των παραστρατιωτικών της Ουκρανίας.
Ο καλλιτέχνης Αλεξάντερ Μίλοβ, επί της ουσίας, τροποποίησε το άγαλμα. Πρόσθεσε ηλεκτρονικό εξάρτημα στον κορμό, άλλαξε τις μπότες και φόρεσε στον... Λένιν, τη μάσκα του Darth Vader.
Μέσα στο δημιούργημα του έβαλε router που παρέχει δωρεάν ίντερνετ σε όσους βρίσκονται κοντά του. Κάπως έτσι, "μαγνητίζει" το κοινό.
Το άγαλμα όπως ήταν παλιά:
Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη της Οδησσού, η δράση του ακροδεξιού "Δεξιού Τομέα" αυξάνεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ενώ πριν λίγους μήνες στην περιοχή είχαν προπηλακιστεί η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ήσυχος, όταν επισκέφθηκαν μέλη της ομογένειας.
Με την έναρξη της περεστρόικας άρχισε και η προσπάθεια εθνικής αναγέννησης του πολυπληθούς ελληνισμού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι Έλληνες ανέρχονταν σε 93.000. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός τους αριθμός φτάνει τα 150.000 άτομα, εφόσον πολλοί δεν δήλωσαν την πραγματική τους εθνική ταυτότητα.
Οι ελληνικές κοινότητες είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της χώρας, με κύρια περιοχή συγκέντρωσης την περιφέρεια της Μαριούπολης.
Ελληνικές κοινότητες συναντιούνται στην Οδησσό, στα σύνορα με τη Ρουμανία, στο Χάρκοβο βορειοανατολικά και στο Λβοφ (Λβιφ στα ουκρανικά), που θεωρείται και η πατρίδα του ακραίου ουκρανικού εθνικισμού.
Απο το news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου