Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Μιχάλης Μυρογιάννης: Τον σκότωσε ο Ντερτιλής για να δώσει το... παράδειγμα


Mιχάλης Μυρογιάννης, 20 ετών, ηλεκτρολόγος. Δολοφονήθηκε στη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο. Δράστης ήταν ο πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής, ο οποίος τριγυρνούσε με ένα στρατιωτικό τζιπ, με το όπλο στο χέρι, και παρακινούσε τους στρατιωτικούς να πυροβολούν τους διαδηλωτές. Οι χουντικοί είχαν αρχικά παρουσιάσει τον θάνατό του ως αποτέλεσμα τραυματισμού που συνέβη κατά τη διάρκεια ταραχών.
Σε δημοσίευμά της η «Βραδυνή» παρουσίαζε μια διαφορετική εκδοχή από της χούντας αλλά και από την πραγματικότητα. Με δημοσίευμα στις 20 Νοεμβρίου του '73 ανέφερε ότι ο Μ. Μυρογιάννης είχε πάει να πάρει τσιγάρα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου «επλήγη από αδέσποτη σφαίρα εις τον δεξιόν κρόταφον».
Ούτε όμως επί Μεταπολίτευσης αποκαταστάθηκε η πραγματικότητα από την εφημερίδα. Αν και είναι η πρώτη που γράφει για την υπόθεση, στις 10 Αυγούστου του 1974, επαναλαμβάνεται λίγο έως πολύ η ίδια εκδοχή. «Ο Μιχάλης Μυρογιάννης βγήκε από το σπίτι του στη 1.45 μ.μ. της 17ης Νοεμβρίου για να αγοράση τσιγάρα και να τηλεφωνήση. Την ώρα που έπαιρνε τα τσιγάρα, μια σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο, όπου λίγο μετά ξεψύχησε», ανέφερε το ρεπορτάζ.
Ενάμιση μήνα όμως αργότερα, τα πράγματα θα ξεκαθάριζαν χάρη στην προανακριτική έρευνα και στο πόρισμα της 14ης Οκτωβρίου 1974 του Δημ. Τσεβά. Ο εισαγγελέας ανέφερε ρητά ότι ο Μ. Μυρογιάννης «εφονεύθη εις την διασταύρωσαν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα, περί ώραν 13.30' της 18.11.1973, βληθείς διά περιστρόφου εις την κεφαλήν».
Καταδίκη σε ισόβια
Ακολούθησε παραπομπή του Ν. Ντερτιλή ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση από τον αντι-εισαγγελέα Ιωάννη Ζαγκίνη και καταδίκη του σε ισόβια στις 30 Δεκεμβρίου του 1975, μετά από δίκη που διήρκεσε 2,5 μήνες.
Στη δίκη ο λοχαγός Βασίλης Πετροπουλάκης κατέθεσε ότι επειδή δίσταζαν οι στρατιώτες να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές, ο Ντερτιλής για να δώσει το.. παράδειγμα πυροβόλησε τον Μυρογιάννη. “Επειδή οι διαδηλωταί προέτειναν τα στήθη των εις τα άρματα μάχης και οι στρατιώται και αξιωματικοί εδίσταζον να πυροβολήσωσιν, ούτος έσυρε το περίστροφόν του και δι' αυτού περί την μεσημβρίαν της 18ης.11.73 επυροβόλησε νέον, τον οποίον και απέκτεινεν”.
Για τη συνολικότερη δράση του Ντερτιλή, οι μάρτυρες Κων. Αθουσάκης (λοχίας) και Παναγ. Παπαελευθέριος είχαν καταθέσει ότι ο Ντερτιλής παρότρυνε τους στρατιώτες να πυροβολούν ανθρώπους, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «Βαράτε στο ψαχνό».
Τη μαρτυρία των Αθουσάκη και Παπαευλευθερίου επιβεβαιώνε και φωτογραφία του πραξικοπηματία, έμπιστου του Ιωαννίδη, σε εφημερίδα, στην οποία εμφανιζόταν με στρατωτική περιβολή και το περίστροφο στο χέρι.

Το Πενταμελές εφετείο Αθηνών κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον Ντερτιλή, καθώς «εκ προθέσεως απέκτεινεν τον Μιχαήλ Μυρογιάννην του Δημητρίου, ηλικίας 20 ετών, και δη διερχόμενος διά της οδού Πατησίων επί μικρού στρατιωτικού οχήματος, εστάθμευσε πρό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κατελθών εκ του οχήματος τούτου επυροβόλησεν δις διά του όπερ έφερε περίστροφου προς την κατεύθυνσιν του ανωτέρω παθόντος, όσης ίστατο επί του πεζοδρομίου εις την γωνίαν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα, πλήξας αυτόν εις την κεφαλήν, με αποτέλεσμα να προκαλέση εις αυτόν διαμπερές τραύμα εξ oυ επήλθεν ο θάνατός του».
Ενδεικτικό ακόμη στοιχείο της αναλγησίας των χουντικών ήταν ότι δεν επέτρεψαν στην κηδεία του να παραστούν συγγενείς και φίλοι, αναφέρεται στην έρευνα.
Στην κηδεία οι χρυσαυγίτες
Ο Ντερτιλής παρέμεινε κρατούμενος επί 38 χρόνια στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και πέθανε από εγκεφαλικό τον Ιανουάριο του 2013. Στην κηδεία του ήταν παρόντες οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Κώστας Μπαρμπαρούσης, Μιχάλης Αρβανίτης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου