Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η επιστροφή του σφυροδρέπανου στην Κόκκινη Πλατεία


Adtech Ad
Αποστολή στη Μόσχα: Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Γέμισε σφυροδρέπανα ξανά την Κυριακή η Κόκκινη Πλατεία, μαζί με χιλιάδες υψωμένες γροθιές από την Παλαιστίνη, την Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Β. Κορέα, σε μια πρωτοφανή, γεμάτη παλμό και συγκίνηση συγκέντρωση 120 κομμουνιστικών κομμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα, μετά από το κάλεσα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, με αφορμή τους τριήμερους εορτασμούς της 100ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης.


Εορτασμούς απ’ τους οποίους  η κυβέρνηση Πούτιν είναι παντελώς απούσα. Αύριο, Τρίτη, πραγματοποιεί ωστόσο παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό της ενότητας των πρώην χωρών της ΕΣΣΔ, που είναι και η αιτία για τη διήμερη αργία στη χώρα, τις ίδιες ημέρες που επί Κομμουνισμού γιορταζόταν το 1917. Η ειρωνεία είναι ότι αύριο, στην πλατεία Πούσκιν, το ΚΚ Ρωσίας κάνει την δική του πορεία.
Η αλλεργική στο κομμουνιστικό παρελθόν της κυβέρνηση είχε πάντως φροντίσει η Κόκκινη Πλατεία να είναι χτες αποκλεισμένη, με υψηλά μέτρα ασφαλείας, και προσβάσιμη αποκλειστικά στα μέλη των κομμουνιστικών κομμάτων, που κατέθεταν στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Μαυσωλείο του Λένιν, τραγουδώντας την Διεθνή. Ανάμεσα στα συνθήματα που  ακούστηκαν υπήρχε και το ελληνικό: «Ένας αιώνας  αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Τον τόνο δώσανε όμως χτες, σε αυτή την κόκκινη θύελλα που σάρωσε την ρωσική πρωτεύουσα, τα λατινοαμερικανικά κομμουνιστικά κόμματα(Βραζιλία, Χιλή Μεξικό κ.ά), με τις ζωηρές θηλυκές παρουσίες  του, και η νεολαία του κομμουνιστικού κόμματος Καταλωνίας που είχε τεράστιο κλιμάκιο (έπεφτες διαρκώς πάνω σε μια καταλανική σημαία). «Η Ρωσική επανάσταση  μας διδάσκει  όποτε καταπιεζόμαστε  να ξεσηκωνόμαστε», λέει ο Χαβιέ . «Κι εμείς αυτό κάναμε στην Καταλωνία με το Δημοψήφισμα». Μια ομάδα Τούρκων λενινιστών είναι κρυμμένη πίσω από ένα  πανό, σύμφωνα με το οποίο «now is the time for revolution».
Απόψεις που συμμερίζεται κι ο Ιβάν, το νεαρό μέλος του ΚΚ Ρωσίας, το οποίο στέκεται σαν άγαλμα έξω από το Μαυσωλείο του Λένιν, την ώρα που κατακλύζεται από Κομμουνιστές όλων των γενεών και των εθνικοτήτων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές τις ιδέες. Η ζωή 100 χρόνια μετά την Επανάσταση στη Ρωσία είναι  άθλια. Ο Καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί».

Το γκρουπ με τις ηλικιωμένες, έντονα μακιγιαρισμένες χαμογελαστές  Ρωσίδες βρίσκεται ανάμεσα στους επιβλητικούς βετεράνους  του σοβιετικού στρατού με τις στολές και τα παράσημά τους,μια εικόνα βγαλμένη στο ακέραιο από το παρελθόν, γιατί θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στην Επανάσταση που «άλλαξε τον κόσμο».«Είναι η ζωή μας ο Κομμουνισμός», λέει η η Νατάλια Ιβάνοβνα, με μεταφραστή τον ρωσομαθή Τούρκο Οκάι Ντεκρέμ, που αρθρογραφεί στην ακροαριστερή εφημερίδα «Evrensel».
«Χάρη στην Οκτωβριανή Επανάσταση υπάρχει πάντα ελπίδα» προσθέτει η Άννα από τη Βενεζουέλα, η οποία βγαίνοντας από το Μαυσωλείο του Λένιν, ακολουθεί , υπό την άγρυπνη ματιά της ρωσικής αστυνομίας-φρουράς, την νέα ουρά για τις τις προτομές των  κομμουνιστών ηγετών, όπου ο κόσμος διαγκωνίζεται για μια φωτογραφία δίπλα στον Στάλιν με τη γροθιά σηκωμένη.
Υπάρχουν και οι γερόντες που περιφέρονται με το πορτρέτο του Πατερούλη. Ένας εξ αυτών, ο παλαίμαχος Βίκτορας Πάβλοβιτς, εξανίσταται όταν ακούει ότι σήμερα ταυτίζουν Κομμουνισμό και Ναζισμό. «Τι σχέση έχουν; Ο Κομμουνισμός άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων σε αυτή την χώρα το 1917. Ο Κομμουνισμός έγινε ανάχωμα  και στο Ναζισμό».
Οι εορτασμοί στη Μόσχα ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνου από τον γ.γ του ΚΚ Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνωφ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο. Ακολούθησαν οι γ.γ και εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων.
Σήμερα ξεκινά στη Μόσχα  το Διεθνές Φόρουμ για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Είχε προηγηθεί στις 2 και 3 του μήνα, στην Αγ. Πετρούπολη η 13η Συνάντηση των 120 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Το παρόν του έδωσε εκεί και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και  ο Θανάσης Παφίλης, που, με την ιδιότητα του γ.γ. του Συμβουλίου της Ειρήνης, παρέμεινε και στη Μόσχα. Το 2018 η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Στις 7 απόψε το βράδυ τα στελέχη των κομμουνιστικών κομμάτων έχουν  προσκληθεί για βαρκάδα στο Μόσχοβα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί εν πλω.
Χτες πάντως η πλατεία με τους Κομμουνιστές  του κόσμου ήταν το αξιοθέατο και για Ρώσους και για τουρίστες μέσα από το πανάκριβο εμπορικό κέντρο Γκουμ, όπου κυριαρχούσαν άλλου τύπου ουρές, με καλοντυμένο κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπεις στους κανονικούς δρόμους της Μόσχας. Οι πωλητές εδώ μέσα, με πληροφορεί ο Γκιόργκ ,«δουλεύουμε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, 7 ημέρες τη βδομάδα». "Κι αυτό, αγόγγυχτα;"τον ρωτάω. «Εντελώς» απαντά με ένα νεύμα.
Ο Ιβάν γράφει την εργασία του με ακουστικά σε ένα παγκάκι. «Δεν υπάρχουν πια Κομμουνιστές», υποστηρίζει, αδιαφορώντας για την μεγάλη συγκέντρωση των αριστερών δυνάμεων στην πόλη του.
Κι ο Ντιμίτρι, ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Μόσχας, χαρακτηρίζει τον Κομμουνισμό «τελειωμένη ιστορία. Όταν γεννήθηκα είχε ήδη πεθάνει, Σήμερα ούτε ένα 5% δεν εκπροσωπούν οι κομμουνιστές στο ρωσικό Κοινοβούλιο».
Ο Ιβάν, μπάρμαν σε κλαμπ της ρωσικής πρωτεύουσας, γελάει όταν ακούει ότι στη χώρα του περιφέρονται ακόμα άνθρωποι με εικόνισμα τον Στάλιν. «Ο Στάλιν ήταν 100% εγκληματίας. Ο Πούτιν είναι εγκληματίας 50-50» σχολιάζει βάζοντας ουίσκι σε ένα ζευγάρι καλοβαλμένων Μοσχωβιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου