Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Γαλλία: Εισβολή ακτιβιστών της Greenpeace σε πυρηνικό σταθμό


Γαλλία: Εισβολή ακτιβιστών της Greenpeace σε πυρηνικό σταθμό
Μέλη της οργάνωσης Greenpeace εισέβαλαν τα ξημερώματα  της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού του Κρουά-Μες, στη νότια Γαλλία, και ορισμένοι αναρριχήθηκαν σε ένα από τα κτίριά του, ανακοίνωσε η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Θέλουμε να δείξουμε τα κενά ασφαλείας στις δεξαμενές εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου, που είναι κατασκευασμένες όπως στα κανονικά κτίρια με χαμηλού βαθμού προστασία. Αρκεί να γίνει μία τρύπα για να έχουμε φωτιά στα καύσιμα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Γιανίκ Ρουσελέ, υπεύθυνος πυρηνικής καμπάνιας της Greenpeace που βρίσκεται επί τόπου.

«Τα κτίρια αυτά περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας σε έναν πυρηνικό σταθμό και δεν διαθέτουν επαρκή προστασία απέναντι στους κινδύνους εξωτερικών επιθέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Στη σημερινή ενέργεια της Greenpeace συμμετείχαν τρεις ομάδες, με 22 ακτιβιστές συνολικά. Η πρώτη ομάδα κατευθύνθηκε προς την αστυνομική δύναμη για να εξηγήσει τους στόχους της επιχείρησης και συνελήφθη, η δεύτερη ομάδα κατευθύνθηκε προς τον αντιδραστήρα αριθμό 4 και η τρίτη κατευθύνθηκε προς τη δεξαμενή εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου.

Τέσσερις ακτιβιστές παρέμειναν κρεμασμένοι στο κτίριο της δεξαμενής δύο ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), ανεξάρτητος οργανισμός, και η EDF διαβεβαίωσαν μετά το περιστατικό ότι η είσοδος των ακτιβιστών της Greenpeace στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού δεν είχε καμία επίπτωση στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς οι εισβολείς παρέμειναν μακριά από την πυρηνική ζώνη του σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου