Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Βηρυτός: Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών κοντά στην αμερικανική πρεσβεία


Βηρυτός: Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά διαδηλωτών κοντά στην αμερικανική πρεσβεία  - Media

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται στη συνοικία Άουκαρ, βόρεια της Βηρυτού. Οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν το συγκεντρωμένο πλήθος να εισέλθει στον περίβολο του συγκροτήματος της πρεσβείας με μια μεταλλική πόρτα η οποία έκλεινε τον δρόμο προς το κτίριο.
Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φορούσαν την παλαιστινιακή μαντίλα, έβαλαν φωτιά στους δρόμους και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τραμπ, ενώ μια ομάδα έκαψε ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πέτρες και τα δακρυγόνα.
Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν μέλη παλαιστινιακών οργανώσεων καθώς και ισλαμιστές και υποστηρικτές της λιβανέζικης αριστεράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, ανάμεσά τους και αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, αλλά και απόγονοί τους.
Το Ισραήλ κατείχε το νότιο Λίβανο επί 22 χρόνια προτού αποσύρει τα στρατεύματά του το 2000, όμως οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης και τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.
Το 2006 το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 120 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου