Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρα μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Ημέρα μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου



Με μαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη οι νέοι της χώρας τιμούν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας της ηλικίας μόλις 15 ετών μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου την 6η Δεκεμβρίου του 2008 στις 20.55 ακριβώς στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.


Δολοφόνος του ο αρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης και ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας ο οποίος δικάστηκε στην Άμφισσα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πρωτοδίκως και από τον Απρίλιο του 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του στο Εφετείο.

Ο Κορκονέας εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό. Μαζί με τον Κορκονέα την στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν και ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης ο οποίος το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και παραμένει εκτός φυλακής μέχρι και σήμερα και ζει στη Δράμα όπου και διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι.

Ο Σαραλιώτης ζει σε καθεστώς περιοριστικών όρων και του απαγορεύεται να εξέλθει των ορίων του νομού στον οποίο ζει.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε το 2008 ένα πρωτοφανές κύμα εξέγερσης και διαμαρτυρίας των νέων ανθρώπων κυρίως αλλά όχι μόνον. Ήταν η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή με αρμόδιο υπουργό τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τότε είχε στην κυριολεξία καεί το κέντρο της Αθήνας.

Από τότε και ως σήμερα την 6η Δεκεμβρίου μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, άτομα πολιτικοποιημένα και μη, αναρχικοί , άτομα από πολλούς πολιτικούς χώρους διοργανώνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τιμώντας τη μνήμη του δολοφονημένου παιδιού και θυμίζουν ότι οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνολικά η Δημοκρατία δεν αποτελούν κεκτημένο αλλά είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται από τους πολίτες κάθε μέρα που περνά.

Το ξέσπασμα της οργής των νέων ανθρώπων από τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου και για τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα και περίπου ένα μήνα ήταν πρωτοφανής. Καπνοί σηκώνονταν από διαφορετικά μέρη του κέντρου της πρωτεύουσας και από τη Λ. Αλεξάνδρας έως τη Λ. Συγγρού. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 374 καταστήματα, 16 υποκαταστήματα τραπεζών, τρία θέατρα και κινηματογράφοι και δύο σούπερ μάρκετ καθώς και δύο αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.



Η αστυνομική καταστολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η χρήση των χημικών ήταν τόσο πυκνή και συνεχής που η μυρωδιά των αερίων είχε καλύψει σχεδόν όλη την πρωτεύουσα, με τους πολίτες να προσφεύγουν μαζικά στα δημόσια νοσοκομεία για περίθαλψη.

Το πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση ήταν οδυνηρό. Για τον τότε υπουργό Παιδείας ήταν οδυνηρότατο, όταν έγινε γνωστό μέσω των κοινωνικών δικτύων πως ακόμη και μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο τότε υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης διασκέδαζε σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί.

Τότε ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες και όχι μόνο της συγκυβέρνησης αλλά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν σχολιάσει με θετικά λόγια την ψυχραιμία που επέδειξε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινωνικής οργής αλλά παρόλα αυτά, ο σημερινός ΠτΔ δεν είχε αποφύγει την έντονη κριτική όταν εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνέντευξης Τύπου και χαμογελούσε την ώρα που τα ερωτήματα έπεφταν βροχή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Όλα αυτά αναφέρονται για να μην ξεχνιόμαστε. Διότι δυστυχώς η πολιτική μνήμη είναι πάντα κοντή.

Οι σημερινές εκδηλώσεις 
Σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου αναμένονται να πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις στην Αθήνα:

-Στις 12.00 το μεσημέρι μαθητική συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια έως τη Βουλή
-Στις 18.00 το απόγευμα, συγκέντρωση και πορεία μνήμης με αφετηρία τα Προπύλαια και κατεύθυνση προς τα Εξάρχεια και στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος
-Στις 20.00 κάλεσμα για συγκέντρωση επί της οδού Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής.

Μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην πρωτεύουσα είναι δρακόντεια και με γνώμονα όχι μόνο τις σημερινές εκδηλώσεις αλλά και τη θωράκιση της πρωτεύουσας λόγω της αυριανής άφιξης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη αναπτυχθεί 2.500 αστυνομικοί με επίκεντρο τη δημιουργία κλοιού γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων και τη διασφάλιση του διοικητικού κέντρου από τη Βουλή έως τα Εξάρχεια κατά μήκος όλων των παραλλήλων οδών και λεωφόρων, με ιδιαίτερη προσοχή στη φύλαξη δημόσιων κτηρίων, τραπεζών και δημόσιων οργανισμών.

Τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν την Πέμπτη το πρωί σε έναν άξονα από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας, με απόλυτη θωράκιση της περιοχής Συντάγματος έως το Χίλτον και από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό Στάδιο και κατά μήκος της Λ. Β. Κωνσταντίνου έως την αμερικανική πρεσβεία.

Την Πέμπτη το κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστο για τους πολίτες και για τον λόγο αυτό έχουν ρυθμιστεί τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τετάρτη και Πέμπτη οι συρμοί του μετρό δεν θα σταματούν στους σταθμούς Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα, ενώ από την Πέμπτη το πρωί οι συρμοί δεν θα σταματούν και σε άλλους σταθμούς περιφερειακά τους διοικητικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Οι ρεπόρτερ και οι κάμερες της Τηλεόρασης της Ζούγκλας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία της πρωτεύουσας όπου θα εξελίσσονται τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις με ζωντανή εικόνα και ρεπορτάζ.
Οι μεταδόσεις θα αρχίσουν στις 12.00 το μεσημέρι καλύπτοντας την πορεία των μαθητών των σχολείων από τα Προπύλαια έως τη Βουλή και θα συνεχιστεί στις 18.00 το απόγευμα με τη μεγάλη διαδήλωση που θα ξεκινήσει επίσης από τα Προπύλαια και θα περάσει από τη Βουλή.

Η Τηλεόραση της Ζούγκλας θα είναι παρούσα καλύπτοντας και τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης στα Εξάρχεια και επί της οδού Μεσολογγίου στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Όλο το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό του zougla.gr και της Τηλεόρασης της Ζούγκλας βρίσκεται σε επιφυλακή για τη δημοσιογραφική κάλυψη αυτών των γεγονότων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου