Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Εννέα Παλαιστίνιοι νεκροί και 500 τραυματίες στη «ματωμένη» Γάζα

 Σε τουλάχιστον 9 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών ένας 16χρονος, και σε 500 και πλέον εκείνων που τραυματίστηκαν χτες, Μ. Παρασκευή, στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κοντά στα σύνορα Γάζας- Ισραήλ.
Οι διαταγές που είχαν δοθεί στους ισραηλινούς στρατιώτες ήταν να ανοίξουν πυρ εναντίον Παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όπως έκαναν και στις 30 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. «Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα, ιδίως στα ανατολικά των πόλεων Χαν Γιούνες και Γάζα. Ορισμένοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια και «επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές και να παραβιάσουν τον φράχτη ασφαλείας...».
Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους το βράδυ της Πέμπτης, να μην πλησιάσουν τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάστηκε «Η Πορεία της Επιστροφής» προγραμματίζει συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες επί έξι εβδομάδες κάτω από το τείχος ασφαλείας στη μεθόριο, διεκδικώντας το «δικαίωμα της επιστροφής» για τους περίπου 700.000 Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή που διέφυγαν κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948.
Στο μεταξύ, η αριστερή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Μπε'Τσελέμ καλούσε τους ισραηλινούς στρατιώτες να μην πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Η Μπε'Τσελέμ δημοσίευσε καταχωρίσεις στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο: «Λυπάμαι διοικητά, δεν πυροβολώ».
«Στρατιώτη, οι εντολές για πυρά, που μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο αμάχων οι οποίοι δεν δημιουργούν κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, είναι παράνομες», υποστηρίζει η οργάνωση.
Η έκκληση αυτή καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοσταθμό του στρατού πως ζήτησε από τον εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Μπε Τσελέμ για «κάλεσμα σε στάση».
Υπέκυψε Παλαιστίνιος δημοσιογράφος
Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που επλήγη χθες από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Ο δημοσιογράφος Γιάσερ Μουρτάτζα εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media, που εδρεύει στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο που πρόσθεσε ότι πέθανε ένας ακόμη Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε χθες. Ο δημοσιογράφος που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media, με έδρα τη Γάζα, ήταν σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων από τη μεθόριο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη "Press" και κρατούσε την κάμερα όταν πυροβολήθηκε. 
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 6 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η συνδικαλιστική ένωση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου