Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ξεblogάρισμα για τις φυλακισμένες μητέρες

Από το tvxs:
«…. Υπάρχουν παιδάκια τα οποία γεννιούνται μέσα στη φυλακή και φεύγουν σε ηλικία 3 - 4 ετών. Όπως και παιδάκια που βρίσκονται στη φυλακή σε ηλικία 2 - 3 χρονών έχοντας ζήσει στο σπίτι τους ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα... Δεν είναι χώρος αυτός για να μεγαλώσει ένα παιδί». 
Ο Αποστόλης Καρυδόγιαννης από την ομάδα ξεblogάρισμα που με τη δράση της στηρίζει παιδιά ηλικίας έως 3 ετών τα οποία ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους, όπως και άπορες κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, μιλά στο Τvxs.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκλειστες μητέρες και τα παιδιά τους. 
Με αφορμή το Πασχαλινό Bazaar -μοναδική πηγή εσόδων της ομάδας- που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου - 1η Απριλίου, στον χώρο ΓηΚ44 στον Κεραμεικό, ο Αποστόλης Καρυδόγιαννης εξηγεί γιατί κοιτάζοντας τη «μεγάλη εικόνα», οι δύσκολες μέρες στη φυλακή δεν είναι τελικά οι γιορτινές... 
-Πόσες μητέρες με παιδιά ζουν στις φυλακές Ελαιώνα;
Ο αριθμός δεν είναι σταθερός. Τα παιδάκια που ζουν στις φυλακές, ηλικίας 0 - 3 ετών βάσει νόμου -τα κρατάνε μέχρι 4 ετών- κυμαίνονται από 9 έως 21. Συνήθως είναι 13, 14, 15 παιδάκια.
- Οι μητέρες έχουν στήριξη από τις οικογένειες τους;
Κατά κανόνα ναι, έχουν στήριξη από τις οικογένειες. Οι έγκλειστες που δεν έχουν υποστήριξη είναι περισσότερο γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και οι οποίες συνήθως χωρίζουν την περίοδο που είναι στη φυλακή και μένουν μόνες. Οι φυλακισμένες που έχουν παιδιά συνήθως δεν έχουν τέτοια προβλήματα.
-Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες με παιδιά στη φυλακή;
Κατ’ αρχήν  το ψυχολογικό θέμα. Δεν είναι χώρος αυτός για να μεγαλώσει ένα παιδί. Όλα είναι σε συνθήκες κράτησης, πίσω από κάγκελα και αμπαρωμένες, σιδερένιες πόρτες, ψυχρό κλίμα, ωράριο φυλακών. Ως προς το υλικό μέρος, οπωσδήποτε θα μιλήσουμε για το συσσίτιο, το οποίο είναι τραγικό. Τα φρούτα τους τα προσφέρει η Μητρόπολη Θηβών -δεν υπάρχουν φρέσκα φρούτα στο συσσίτιο- το κρέας βγαίνει με χίλιους κόπους στη μερίδα τους, για γλυκά, φρέσκο γάλα, φρέσκες κρέμες, δεν συζητάμε καν, οι φρουτόκρεμες για παράδειγμα, είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Στη συνέχεια, περνάμε στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες, κρέμες, πούδρες, παιδικά σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες -όλα αυτά λείπουν. Αφήνω τελευταία, παρότι σημαντικά, την ένδυση και το παιχνίδι, όπου υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη, πάλι όμως από εθελοντές.
- Μεταξύ των παιδιών υπάρχουν και παιδάκια που δεν έχουν βίωμα ζωής εκτός φυλακής.
Υπάρχουν παιδάκια τα οποία γεννιούνται μέσα στη φυλακή και φεύγουν σε ηλικία 3 - 4 ετών. Όπως και παιδάκια που βρίσκονται στη φυλακή σε ηλικία 2 - 3 χρονών έχοντας ζήσει στο σπίτι τους ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.
-Από πόσους εθελοντές απαρτίζεται η ομάδα σας;
Ο πυρήνας της ομάδας είναι 20 - 25 άτομα. Εργαζόμαστε όσο το επιτρέπει το πρόγραμμα του καθενός, αλλά από κει και πέρα,  η ομάδα είναι πιο ανοικτή, αριθμεί περί τα 250- 300 μέλη, κάποιοι εκ των οποίων βοηθούν σποραδικά, ανά περιόδους.
-Ποιο γεγονός οδήγησε στη δημιουργία της;
Όλα ξεκίνησαν το 2007, μέσα σε αυτή την «επανάσταση» για τα ελληνικά δεδομένα, των blogs. Μία ομάδα bloggers μιλούσαμε μεταξύ μας (στα blogs) και βρήκαμε αυτό το πεδίο για να ασχοληθούμε. Κέντρισε την ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας. 
-Βloggers που σηκώθηκαν από τον υπολογιστή και ανέλαβαν δράση «εκεί έξω»…
Κάπως έτσι.
-Για ποιόν λόγο δεν έχει η ομάδα σας νομική υπόσταση, έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση, στήριξη;
Αποφασίσαμε να παραμείνουμε ομάδα. Να μην μπούμε σε ένα καλούπι νομικής μορφής, συλλόγου, ΜΚΟ, μάς αρέσει που λειτουργούμε έτσι, σε παρεΐστικο στιλ, με κάποιους πολύ απλούς, δημοκρατικούς κανόνες. Δεν θέλουμε να το αλλάξουμε, να χαλάσουμε κάτι που έχει πετύχει. Από την άλλη, αυτή η επιλογή μας κλείνει πόρτες -και χρηματοδοτήσεων και χορηγιών- το γνωρίζουμε, αλλά προτιμάμε να μείνει έτσι. Είναι στάση ζωής για εμάς το ανένταχτο.
-Οι γιορτινές μέρες είναι πιο δύσκολες στη φυλακή;
Αυτές οι μέρες -και εξαιτίας του ότι οι άνθρωποι λόγω γιορτών είναι λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι- συνήθως μέσα δεν έχουν κάποια έντονα προβλήματα. Και επισκέψεις έχουν -φιλικών τους προσώπων, αλλά και επισήμων- και δωράκια τους προσφέρουν- είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Τα δύσκολα έρχονται όταν περνούν οι γιορτές. Όταν επιστρέφει η καθημερινότητα, τα νεκρά Σαββατοκύριακα, που δεν υπάρχει επισκεπτήριο, που δεν υπάρχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες για ψυχολογική στήριξη. Είναι το καλοκαίρι, τον Αύγουστο, που δεν λειτουργεί τίποτε στην Ελλάδα, σαν να κατεβαίνει ένα off, ένας μοχλός. Όταν κλειδώνουν τα πάντα και τους ξεχνάνε όλοι. Όταν χρειάζονται μεταφορά, ακόμη και στο νοσοκομείο και δεν υπάρχει οδηγός λόγω άδειας. Τότε είναι τα δύσκολα. Τις ημέρες των γιορτών είναι περισσότερο δύσκολα για μας λόγω των μπαζάρ γιατί τρέχουμε πάρα πολλές ώρες για να τα στήσουμε, να τα οργανώσουμε, να τα λειτουργήσουμε, αλλά τα παιδάκια και γενικά οι κρατούμενοι σε όλες τις φυλακές είναι στα καλά τους.
Θα αναφέρω ένα περιστατικό, το οποίο έχω ξαναπεί, αλλά παραμένει ενδεικτικό της κατάστασης. Πριν από επτά, οκτώ χρόνια, μας πλησίασε τον Ιούλιο μία ομάδα από επιστήμονες, νομικούς, δικαστικούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και μας ζήτησε εθελοντική υποστήριξη για την περίπτωση μίας κοπέλας με διεγνωσμένο το σύνδρομο της ιδρυματοποίησης. Η κοπέλα είχε εθιστεί στον εγκλεισμό και προσπαθούσαν να την υποστηρίξουν ώστε να βγει από τις φυλακές μέσω του ψυχοθεραπευτηρίου στο Δαφνί, να περάσει μία περίοδο εκεί και στη συνέχεια να βγει έξω, στην κοινωνία. Μας ζήτησαν εθελοντές, επειδή θα έπαιρναν τις άδειες τους και κοπέλα θα έμενε χωρίς στήριξη από ειδικευμένο προσωπικό. Έστω μία ώρα την ημέρα για να της κρατήσουμε συντροφιά, αυτό μας ζήτησαν. Το τι συνέβη, ας το αφήσουμε, είναι μεγάλη ιστορία, εμπειρία ζωής. Το καλοκαίρι και ειδικά τον Αύγουστο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
-Ένας εθελοντής, πέρα από την ανοιχτή καρδιά, την αλληλεγγύη και τη διαθεσιμότητα, δεν χρειάζεται να έχει μία πιο ειδική ενημέρωση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προσφορά του;
Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες της φυλακής. Όπως και με τη διοίκηση. Επίσης, προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία και με άλλες φυλακές. Εκτός αυτού, ενημερωνόμαστε και για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα και άποψη και επί των συνθηκών και επί των αναγκών. Βέβαια, στο μέτρο που το επιτρέπει ο χρόνος μας.
-Η κατάσταση στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα σε σύγκριση για παράδειγμα, με μία γυναικεία φυλακή στη Γαλλία ή στη Βρετανία, πώς είναι;
Δεν θα θέλατε να ακούσετε την απάντηση μου, θα μας καταρρακώσει…
-Τόσο άσχημα;
Πολύ χειρότερα από ό,τι νομίζει κανείς. Αφήστε που στις χώρες που αναφέρατε και σε πολλές άλλες προσπαθούν να βρουν φόρμες απεγκλωβισμού από τις φυλακές, όπως με κοινωνική εργασία, κράτηση - περιορισμό κατ’ οίκον.
-Πείτε μας για το διήμερο μπαζάρ.
Θα ξεκινήσει από τις 11 το πρωί και θα λειτουργήσει μέχρι το βραδάκι, 7 - 8 μ.μ. το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Έχουμε ένα πολύ δυνατό μπαζάρ, ειδικά όσον αφορά τα βιβλία, αλλά ο κόσμος μπορεί να το δει σαν ευκαιρία για να αγοράσει τα πασχαλινά δώρα του, όπως λαμπάδες, διακοσμητικά, συσκευασμένα γλυκά (μαρμελάδες κλπ). Έστω και μόνο αγοραστικά να το δει κανείς, έχει ενδιαφέρον, αν και στην πραγματικότητα όσοι έρθουν θα βοηθήσουν με άμεσο τρόπο -πιο άμεσο δεν γίνεται- κάποια παιδάκια που αυτή τη στιγμή είναι κλεισμένα σε μια φυλακή.
Πασχαλινό Bazaar από το Ξεblogάρισμα
Σάββατο 31/3 και Κυριακή 1 Απριλίου
To ξεblogάρισμα, η ομάδα που ξεκίνησε το 2007 με σκοπό την ενίσχυση των παιδιών έως 3 ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, διοργανώνει για δέκατη συνεχή χρονιά το Πασχαλινό του παζάρι της στο Σαββατοκύριακο 31/3 και 1/4 στον χώρο ΓηΚ44 στον Κεραμεικό.
Στο παζάρι θα βρείτε Πασχαλινές χειροποίητες λαμπάδες και στολίδια, τα «πατροπαράδοτα» τσίπουρα και ρακόμελα, σπιτικά λικέρ και κουλουράκια, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, πολλούς τίτλους ελάχιστα μεταχειρισμένων βιβλίων (από 0.50 έως 5 ευρώ), επιλεγμένα ρούχα και κοσμήματα από δεύτερο χέρι, είδη σπιτιού και διακόσμησης, σε πολύ χαμηλές τιμές. Στη διάρκεια του παζαριού θα
λειτουργεί η πολύ πετυχημένη κάθε χρόνο λαχειοφόρος μας με δώρα όπως κοσμήματα, προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις, θεραπευτικές συνεδρίες κ.ά. όπου όλοι-οι-λαχνοί-κερδίζουν.
Όπως σε κάθε μπαζάρ μας, θα συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης (όχι ρούχα) για τις φυλακισμένες και τα παιδάκια όπως: πάνες, μωρομάντιλα, είδη παιδικής περιποίησης, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων, υγρό καθαρισμού σαπούνια, τηλεκάρτες κ.ά.
«Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος θα διεξαχθεί η λαχειοφόρος μας, τα έσοδα της οποίας θα καλύψουν το κόστος της ολοκλήρωσης του έργου της ζωγραφικής, στον προαύλιο χώρο των φυλακών Ελεώνα Θήβας. Καλούμε επιχειρηματίες, ανθρώπους που αγαπάνε τη χειροποίητη δημιουργία, καλλιτέχνες, θεραπευτές, δασκάλους, επαγγελματίες ή μη, να ενισχύσετε τη λαχειοφόρο μας προσφέροντας ένα δώρο. Με το δώρο σας παρουσιάζετε και προωθείτε τη δουλειά σας, στηρίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό σκοπό. Κάθε φορά η λαχειοφόρος μας κληρώνει είδη όπως: διαμονή σε ξενώνες, χειροποίητα καλλυντικά και κοσμήματα, θεραπευτικές συνεδρίες, μαθήματα, προσκλήσεις για καλλιτεχνικά δρώμενα , είδη ρουχισμού και σπιτιού κ.α.»
info
Πασχαλινό Bazaar ξεblogarisma
ΓηΚ44, Λεωφ. Κωνσταντινοπόλεως 44, Γκάζι - Μετρό Κεραμεικός
Σάββατο 30/3 11:00 έως 20:00
Κυριακή 1/4 11:00 έως τις 18:00
Περισσότερες Πληροφορίες:
https://www.facebook.com/xeblogarisma/
http://xeblogarisma.blogspot.com/
Email: xeblogarisma@gmail.com
Λίγα λόγια για το ξεblogάρισμα
Το ξεblogάρισμα ξεκίνησε ως μια ομάδα από bloggers πριν από 10 χρόνια ως εθελοντική και, σαφώς μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών ηλικίας 0 έως 3 ετών που ζουν μαζί με τις έγκλειστες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας, καθώς και των άπορων και ανήλικων κρατουμένων. Η ομάδα του ξεblogαρίσματος διοργανώνει δύο παζάρια το χρόνο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, οργανώνει αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης που μαζεύει ή αγοράζει, υποστηρίζει εθελοντικές δράσεις μέσα στις φυλακές και υλοποιεί έργα για την καλυτέρευση της ζωής των κρατουμένων. Ενδεικτικά, αναφέρονται, ο εξοπλισμός της αίθουσας εκδηλώσεων με ηχητική εγκατάσταση και κονσόλα φωτισμού (2011), ο δημιουργία της παιδικής χαράς με την αγορά κι εγκατάσταση παιχνιδιών (τραμπάλα, τσουλήθρα κ.ά.) στον προαύλιο χώρο και η κάλυψή του με πλάκες από καουτσούκ (2013-2014), η επίπλωση του παιδικού επισκεπτηρίου (2016), και τέλος η πιο πρόσφατη δράση (2017) η ζωγραφική του τοίχου της παιδικής χαράς σε συνεργασία με τους «Ζωγράφους σε Δράση για τα Παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου