Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Έξι χρόνια από την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα στο Σύνταγμα

Από το news247:

Χρήστος Δεμέτης

Στις 4 Απριλίου του 2012 μια είδηση συγκλόνισε την ελληνική επικράτεια και έκανε το γύρο του κόσμου. Ένας 77χρονος συνταξιούχος, ο Δημήτρης Χριστούλας, αυτοκτόνησε στρέφοντας το όπλο επάνω του στην πλατεία Συντάγματος


"Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηρίχτηκε σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα...Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης ...δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου", έγραφε ο 77χρονος. Ένα πανομοιότυπο σημείωμα άφησε στο τραπέζι της κουζίνας για να το βρει η κόρη του. Πριν αυτοκτονήσει της έστειλε ένα sms στο κινητό της, στο οποίο έγραφε: "Αυτό είναι το τέλος Έμμυ".
Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες της κόρης του αλλά και γειτόνων, ο Δημήτρης Χριστούλας ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, με ενεργή συμμετοχή στις λαϊκές διεκδικήσεις των τελευταίων ετών.
Ο θάνατός του προκάλεσε κοσμοσυρροή με εκατοντάδες να τοποθετούν άνθη και σημειώματα στο σημείο της αυτοκτονίας.
Το ίδιο βράδυ ακολούθησαν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις με αποχώρηση των Ευζώνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομικοί χτύπησαν αδιακρίτως πολίτες, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μανώλη Λώλου.

Η πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα έγινε στις 7 Απριλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία, μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί. Η Σοφία Σακοράφα, η οποία τον γνώριζε και προσωπικά, χαρακτήρισε την πράξη του "βαθύτατα πολιτική ενέργεια".
Έξι χρόνια μετά την αυτοκτονία, οικείοι του βρέθηκαν στο Σύνταγμα όπου άφησαν σημειώματα και λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας.
ΑΘΗΝΑ-ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. (Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. (Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)  EUROKINISSI
ΑΘΗΝΑ-ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. (Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. (Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)  EUROKINISSI
"Συνειδητή πολιτική πράξη"
"Συνειδητή πολιτική πράξη" χαρακτήρισε την αυτοκτονία του πατέρα της Δημήτρη και η κόρη του, Έμμυ Χριστούλα.
"Το ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα μου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Σε όλη τη ζωή υπήρξε ένας αριστερός αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής οραματιστής" ανέφερε πριν έξι χρόνια, σε σχετική επιστολή της σημειώνοντας ότι: "Η συγκεκριμένη πράξη του τέλους, είναι μια συνειδητή πολιτική πράξη, απολύτως συνεπής με όσα πίστευε και έπραττε όσο ζούσε".
"Για κάποιους, για "τα πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας", σε μια τέτοια κατάσταση, η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη, όχι σα φυγή αλλά σαν κραυγή αφύπνισης" τόνιζε η κα Χριστούλα μεταξύ άλλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου