Χάρτινος ήρωας, πλασμένος από τη γραφίδα του βέλγου κομίστα Ερζέ το 1932. Είναι από τους δευταραγωνιστές της σειράς κόμικς με τις περιπέτειες του Τεντέν. Πιστώνεται στους κακούς της σειράς και δημιουργεί σοβαρά, αλλά όχι αξεπέραστα εμπόδια στον δαιμόνιο ρεπόρτερ με το χαρακτηριστικό τσουλούφι.
Ο Ροβέρτος Ρασταπόπουλος (Roberto Rastapopoulos, σύμφωνα με τον δημιουργό του) είναι ένας ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο «Cosmos Pictures», τα οποία χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για τις παράνομες δραστηριότητές του. Φορά σχεδόν πάντα ένα καουμπόικο καπέλο, φέρει μονόκλ στο ένα μάτι κι εμφανίζεται πάντα μ’ ενα πούρο στο στόμα.
Πρωτοεμφανίσθηκε στην περιπέτεια του Τεντέν «Τα Πούρα του Φαραώ» («Les Cigares du pharaon»), που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο νεανικό ένθετο περιοδικό της βελγικής εφημερίδας «Le Vingtième Siècle» («Ο 20ος Αιώνας») από τις 8 Δεκεμβρίου 1932 έως τις 8 Φεβρουαρίου 1934. Αρχικά, ο Ρασταπόπουλος έδειξε φιλικές διαθέσεις προς τον Τετέν ως ένας συμπαθητικός κινηματογραφικός παραγωγός, αλλά στη συνέχεια αποκάλυψε το αληθινό του πρόσωπο, ως αδίστακτος αρχηγός συμμορίας.
Στην περιπέτεια «Ο Μπλε Λωτός» («Le Lotus bleu», δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα από τις 9 Αυγούστου 1934 έως τις 17 Οκτωβρίου 1935) εμφανίζεται ως αρχηγός ενός καρτέλ οπίου και στην περιπέτεια «Η λίμνη με τους καρχαρίες» («Coke en stock», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Le Journal de Tintin» από τις 31 Οκτωβρίου 1956 έως την 1η Ιανουαρίου 1958) ως δουλέμπορος με τον ψευδώνυμο Μαρκήσιος της Γκοργκοντζόλα.
Η τελευταία του παρουσία εντοπίζεται στην περιπέτεια «Πτήση 714 για Σίδνεϊ» ( «Vol 714 pour Sydney», δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Le Journal de Tintin» από τις 27 Σεπτεμβρίου 1966 έως τις 28 Νοεμβρίου 1967), όταν απαγάγει ένα εκατομμυριούχο, προκειμένου να βάλει στο χέρι τις καταθέσεις του στην Ελβετία. Μετά την περιπέτεια αυτή τα ίχνη του χάνονται.
Κάποιοι μελετητές του Τεντέν υποστηρίζουν ότι Ερζέ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον βίο και την πολιτεία του Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ο Ρασταπόπουλος είναι η προσωποποίηση του Μεφιστοφελή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου