Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Η ΒΙΟ.ΜΕ. άνοιξε κατάστημα στο Περιστέρι


Της Βίκης Ζαφείρη


Άλλο ένα σκαλί προς την αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής ανέβηκε η ΒΙΟ.ΜΕ. Πριν από έναν μήνα άνοιξε το κατάστημά της στο Περιστέρι και την προηγούμενη εβδομάδα το εγκαινίασε με μια μικρή γιορτή παρουσία περίπου 250 ατόμων.
«Ένα γεγονός που δείχνει, όπως και η πρόσφατη παραγωγή της νέας σειράς συμπυκνωμένων οικολογικών οικιακών και επαγγελματικών καθαριστικών, ότι το εγχείρημα όχι μόνο αντέχει και συνεχίζει, αλλά και ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να αναπτύσσει την αυτονομία του και την επάρκειά του», όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση.
Μια απόπειρα στηριγμένη μόνο στις αλληλέγγυες δυνάμεις της κοινωνίας, που επιδιώκει να συμβάλει στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και τη σφυρηλάτηση άμεσης αδιαμεσολάβητης σχέσης αγώνα, αλληλεγγύης και δημιουργίας, για μια οικονομία στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Στο σπίτι μέσω ταχυδρομείου και εργαζομένων
Το εγχείρημα του καταστήματος ήταν ένας διακαής πόθος των εργαζόμενων στη ΒΙΟ.ΜΕ. Ήθελαν με κάθε τρόπο να μπορέσουν να ανοιχτούν στην κοινωνία. Δημιούργησαν έτσι τα πρώτα e-shops και τα προϊόντα έφτασαν σε πάνω από 3.000 πελάτες πανελλαδικά. Οι διανομές γίνονται μέσω ΕΛΤΑ ή μέσω διανομής από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αναζητούν την άμεση επαφή με τους καταναλωτές, γι’ αυτό και ασχολούνται από την παραγωγή μέχρι και τη διανομή των προϊόντων. Έτσι, από μια συνέλευση αποφασίστηκε να ανοιχτεί στον κόσμο ένα πρατήριο εδώ στην Αθήνα.
Η πρωτοβουλία δεν είναι μόνο πρακτική πλέον αλλά και ουσιαστική. Θέλουν να δείξουν στην Πολιτεία ότι λειτουργούν και παλεύουν για να διαχειρίζονται το εργοστάσιο σήμερα με τα μέσα παραγωγής να βρίσκονται στα χέρια τους, χωρίς να βρεθούν χωρίς μέλλον αν οι εργοδότες τους πετάξουν στον δρόμο. 
Οι παραγγελίες πολλές, αλλά στην ώρα τους! 
Το τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια και οι παραγγελίες έρχονται από παντού. Από τα βόρεια προάστια μέχρι τη Νίσυρο, που από τότε που άνοιξαν έχουν πάνω από 10 παραγγελίες στο μακρινό νησί, όπως είπαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος αγοράζει υγρό πιάτων από 1,50 ευρώ και, αφού το δοκιμάσει, έρχεται και ξαναέρχεται. «Τα προϊόντα μας είναι φυσικά και οικολογικά, αφού για να καθαρίσουμε τα σπίτια μας δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την υγεία μας ούτε το περιβάλλον» προσθέτουν.
Επί ξύλου κρεμάμενοι για το εργοστάσιο
Παρόλο που τα προϊόντα φτάνουν στον κόσμο και η διαδικασία είναι νόμιμη από κάθε άποψη, όσον αφορά το εργοστάσιο τα πράγματα είναι ρευστά. Όπως είπαν και οι ίδιοι, ο πόλεμος που τους κάνει το κράτος δεν σταματάει. Πλειστηριασμοί, μηνύσεις και διώξεις τρέχουν παράλληλα. Οι κατηγορίες για παράνομο αποκλεισμό του εργοστασίου είναι συνεχείς.
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά για τα οποία έχουμε παλέψει τόσα χρόνια με κόπο και ιδρώτα, γι’ αυτό προσπαθούμε να ανοίξουμε όλο και περισσότερο το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. Αυτή είναι η λογική» τόνισε ο Ιράντς, συνέταιρος του καταστήματος. Πορεύονται έτσι με βασικό τους αίτημα «τα εργοστάσια και η διαχείριση του πλούτου σε αυτούς που τα παράγουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου