Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Κολομβία: Αμνηστία σε χιλιάδες αντάρτες της FARC



Aμνηστία θα χορηγηθεί σε χιλιάδες αντάρτες της FARC για εγκλήματα ήσσονος σημασίας που διέπραξαν κατά τη διάρκεια του 52ετούς εμφύλιου της Κολομβίας. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κονγκρέσο. 
Ο νόμος, μεταξύ των βασικότερων της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), δεν περιλαμβάνει μαχητές που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η αμνηστία καλύπτει και μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας. Αποτελεί τον πρώτο από μια σειρά νόμων που σχετίζονται με τη συμφωνία και οι οποίοι θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την ελπίδα ότι θα καθησυχάσουν τους αντάρτες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς ειδικές ζώνες αφοπλισμού.
Ο νόμος ψηφίστηκε και στη Γερουσία και στη Βουλή, παρά την σφοδρή αντίθεση του δεξιού κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου τα μέλη απείχαν από την ψηφοφορία. Η συμμαχία του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για την συμφωνία αυτή, κρατά την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Περίπου 7.000 αντάρτες της FARC αναμένεται να παραδώσουν τα όπλα τους τους επόμενους έξι μήνες.
Οι αντάρτες που έχουν ήδη καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα όπως σφαγές, σεξουαλική βία ή απαγωγές δεν θα καλυφθούν από την αμνηστία. 
Αντίθετα, θα εκτίσουν εναλλακτικές ποινές όπως η απομάκρυνση ναρκών, και οι οποίες θα αποφασιστούν από ειδικό δικαστήριο.
Άλλοι νόμοι που σχετίζονται με την ειρηνευτική συμφωνία περιλαμβάνουν την αγροτική μεταρρύθμιση, αποζημιώσεις σε θύματα, απομάκρυνση ναρκών, και μια εκεχειρία υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. 
Σύμφωνα με τους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας, η FARC θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
Από tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου