Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Το FBI παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ Άλι


Στο στόχαστρο

6
Το FBI παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ Άλι το 1966 και είχε κρατήσει αρχεία, μεταξύ άλλων, των εγγράφων που αφορούσαν το διαζύγιό του και μία ομιλία του σε τέμενος του Μαϊάμι, στο πλαίσιο της έρευνας της υπηρεσίας για την οργάνωση Έθνος του Ισλάμ, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων, τα οποία πρόσφατα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του FBI, έγινε πρώτα από τη διαδικτυακή έκδοση της New York Times, χθες Πέμπτη.
Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο σε ηλικία 74 ετών έπειτα από μία ζωή αφιερωμένη στα ρινγκ και στον ακτιβισμό, που τον ανέδειξαν σε μία από τις μεγαλύτερες διασημότητες στον κόσμο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στους επισήμους που παραβρέθηκαν στην κηδεία του ήταν και ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.
Το FBI έχει δεχτεί έντονη κριτική για τις παρακολουθήσεις δημοσίων προσώπων, περιλαμβανομένου του ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζον Λένον τις ταραχώδεις δεκαετίες του '60 και του '70.
Η τελευταία συλλογή περίπου 140 σελίδων του 1966 από έγγραφα του FBI που αφορούσαν τον Μοχάμεντ Άλι και η οποία περιλαμβάνει μέχρι πρόσφατα διαβαθμισμένο υλικό, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε τον Αύγουστο για να περιέλθουν στην κατοχή της η συντηρητική οργάνωση Judicial Watch.
Στα έγγραφα, στα οποία ο Μοχάμεντ Άλι αναφέρεται με το πραγματικό του όνομα Κάσιους Κλέι, ζητείται από τους πράκτορες της υπηρεσίας να παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαζυγίου του εκείνη τη χρονιά από την πρώτη σύζυγό του.
«Το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι καλείται να παρακολουθήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ανάμεσα στον Κάσιους και τη Σόνια Κλέι με ιδιαίτερη έμφαση σε όποια αναφορά τυχόν να γίνεται σε αυτό για την (οργάνωση) Έθνος του Ισλάμ», γράφει ένα από τα υπομνήματα της υπηρεσίας.
Ένα άλλο υπόμνημα του FBI που αφορά μία ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Μοχάμεντ Άλι το 1996 αναφέρεται στη διαμάχη με επίκεντρο την άρνηση του Άλι να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, επικαλούμενος το καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης, το οποίο θα μπορούσε να του στερήσει τον τίτλο το 1967.
Έπειτα από μία επιτυχημένη για τον ίδιο δικαστική μάχη, επανέκτησε τον τίτλο το 1974.
Στα έγγραφα, οι αξιωματούχοι του FBI υπογραμμίζουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν προσωπικά στον Άλι.
Σύμφωνα με ένα υπόμνημα, η σχέση του Άλι με την αφροαμερικανική θρησκευτική οργάνωση Έθνος του Ισλάμ, που τελούσε υπό παρακολούθηση από το FBI τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της υπηρεσίας για τις δραστηριότητες του πυγμάχου.
tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου