Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Διαδηλώσεις οργής στην Τουρκία - Στον τόπο της τραγωδίας ο Γκιουλ

Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη-Άγκυρα
Διαδηλώσεις οργής στην Τουρκία - Στον τόπο της τραγωδίας ο Γκιουλ
Άγκυρα 
Με διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις δείχνουν οι Τούρκοι την οργή τους για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο που έχει περάσει η χώρα και άφησε πίσω τουλάχιστον 282 νεκρούς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έφθασε στον τόπο της τραγωδίας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στη Σμύρνη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει 20.000 διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν την αμέλεια της κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, του DISK, Κανί Μπέκο, διακομίστηκε στο νοσοκομείο μετά την έφοδο της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Τέσσερα τουρκικά συνδικάτα κήρυξαν απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι για να διαδηλώσουν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη ανταποκρινόμενοι την έκκληση των συνδικάτων. Με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Στις πορείες της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα εναλλάσσονταν συνθήματα κατά της κυβέρνησης με συνθήματα όπως «Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν φόνος».

Ο πρωθυπουργός  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το πολύνεκρο βιομηχανικό δυστύχημα, όμως η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα καταγγέλλουν την αμέλειά της όσον αφορά την προώθηση μέτρων για τη βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας και την αδιαφορία της έναντι των εργαζομένων.

Το κλίμα δεν βοήθησε καθόλου η παρουσία του Ερντογάν μερικές ώρες μετά το δυστύχημα: Η περίεργη ανάγκη του να επισημάνει ότι «ατυχήματα συμβαίνουν σε όλον τον κόσμο» έριξε λάδι στη φωτιά και εκτοξεύτηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Συγγενείς και κάτοικοι στη Σόμα αποδοκίμασαν τον Ερντογάν ακόμη και με κλωτσιές στο αυτοκίνητό του, καθώς πήγαινε στο σημείο του δυστυχήματος.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου