Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΗΠΑ και Ευρώπη καταδικάζουν την εκτέλεση-φρίκη στην Οκλαχόμα

«Δεν έγινε ανθρώπινα» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

ΗΠΑ και Ευρώπη καταδικάζουν την εκτέλεση-φρίκη στην Οκλαχόμα
  

Ουάσινγκτον 
Από τον ίδιο το Λευκό Οίκο μέχρι τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζεται η διενέργεια της απόφασης για θάνατωση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα, ο οποίος πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αφού η εκτέλεση-φρίκη κόπηκε στη μέση. Ανησυχίες για τη διαφάνεια της έρευνας που διατάχθηκε, ενώ η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ.

Ενώπιον των εξελίξεων, ο διευθυντής των φυλακών της Οκλαχόμα Ρόμπερτ Πάτονζήτησε το επ' αόριστον πάγωμα όλων των εκτελέσεων μέχρι να αναθεωρηθεί εξ ολοκλήρου η διαδικασία που χρησιμοποιείται.

Ο 38χρονος Λόκετ, που είχε καταδικαστεί για το θάνατο μίας νεαρής κοπέλας, κατέληξε να αγκομαχεί σε αίθουσα εκτελέσεων στην Οκλαχόμα για αρκετή ώρα μέχρι να καταλήξει βασανιστικά από ανακοπή, παρά το ότι είχε διακοπεί η εκτέλεσή του.

Ανάμεσα στις καταδικαστικές ανακοινώσεις για το περιστατικό, αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει έρχεται από τον Λευκό Οίκο: «Έχουμε ένα θεμελιώδες μέτρο σε αυτή τη χώρα, βάσει του οποίου ακόμη κι όταν δικαιολογείται η θανατική ποινή, εκτελείται ανθρώπινα, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Ενδιάμεσα, ήρθαν επικρίσεις και από τη Γηραιά Ήπειρο. Το Λονδίνο επανέλαβε με την ευκαιρία ότι αντιτίθεται στη θανατική ποινή, επειδή υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «καταδικάζει την εκτέλεση του Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα και καλεί τις αρχές της πολιτείας να προχωρήσουν σε "μορατόριουμ" των εκτελέσεων, με τελικό στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής».

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ διάφορες αναφορές γύρω από τις συνθήκες της υπόθεσης εντείνουν την οργή γύρω από το περιστατικό. Το προσωπικό, υποστηρίζουν την Παρασκευή τα αμερικανικά ΜΜΕ, χρειάστηκε πολλή ώρα για να βρει τη φλέβα μέσω της οποίας θα χορηγούσε τις τρεις ουσίες και καθυστέρησε πάρα πολύ μέχρι να αντιληφθεί πως η φλέβα είχε σπάσει.

Όταν ανακαλύφθηκε η σπασμένη φλέβα -που σήμαινε ότι ήταν άγνωστο τι ποσότητα από τις τρεις ουσίες είχε μπει στον οργανισμό του Λόκετ, και άρα εάν η διαδικασία θα εξελισσόταν όπως έπρεπε- ο γιατρός σταμάτησε τη διαδικασία.

Για το τραγικό περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που διέταξε το γραφείο της κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Μέρι Φάλιν. Μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικά ΜΜΕ αμφιβάλλουν όμως για τη διαφάνεια της έρευνας: Οι New York Times ρίχνουν λάδι στη φωτιά γύρω από την υπόθεση, γράφοντας ότι «η έρευνα δεν θα είναι ανεξάρτητη, όπως υποστηρίζεται, επειδή μία πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα θα έβαζε στο μικροσκόπιο και το γραφείο [της Φάλιν], η οποία οδήγησε στην επίσπευση της εκτέλεσης».

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου