Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αναζητείται γυναικεία φιγούρα για τα φανάρια στους δρόμους του Βερολίνου


Πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για λόγους ισότητας
Αναζητείται γυναικεία φιγούρα για τα φανάρια στους δρόμους του Βερολίνου
Η Ampelfrau (δεξιά), η γυναικεία φιγούρα που συντροφεύει τον Ampelmann (αριστερά) σε πόλεις όπως η Δρέσδη και το Τσβίκαου
 
Η πόλη του Βερολίνου συζητάει το ενδεχόμενο να βάλει… θηλυκή παρέα στον αρσενικό «Σταμάτη και Γρηγόρη» των φαναριών της.  Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζήτησαν, για λόγους… ισότητας, να προστεθεί και μια γυναικεία φιγούρα, η Ampelfrau (κυριολεκτικά σημαίνει «γυναίκα του φαναριού») δίπλα στον Ampelmannchen («άντρας του φαναριού»), το γνωστό ανθρωπάκι των φαναριών που είναι και το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου, αφού είναι το μοναδικό σημείο στον κόσμο όπου τα φώτα των φαναριών στους δρόμους έχουν αυτή τη μορφή.
«Η πρόταση μας εξυπηρετεί λόγους ισότητας. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τονAmpelmannchen, απλώς θέλουμε να τον ολοκληρώσουμε, να βάλουμε δίπλα του το άλλο του μισό», είπε η Μαρτίνα Μάτισοκ του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που ηγείται της σχετικής αίτησης. Οι ιθύνοντες της πρότασης επιθυμούν η φιγούρα να μην διαθέτει στερεοτυπικά γυναικεία χαρακτηριστικά, όπως κότσο στα μαλλιά, φούστες ή τακούνια.
Η πρωτεύουσα της Γερμανίας εν θα είναι η πρώτη πόλη που θα αποκτήσει μια Ampelfrau. Η πόλη Τσβίκαου στην ανατολική Γερμανία ήταν η πρώτη το 2004 που εγκατέστησε στα φανάρια της Ampelfrau και ακολούθησε η Δρέσδη ενώ σήμερα υπάρχουν σε οκτώ συνολικά γερμανικές πόλεις.
Η φιγούρα Ampelmannchen, σε κόκκινο και πράσινο χρώμα για το «στοπ» και το «περάστε», αντιστοίχως, υπάρχουν στους φωτεινούς σηματοδότες του Ανατολικού Βερολίνου από το 1961. Το ανθρωπάκι εμπνεύστηκε ο ανατολικογερμανός ψυχολόγος κυκλοφορίας Καρλ Πεγκλάου και φιλοτέχνησε καθ' υπόδειξή του η γραμματέας του,Ανελίζε Βέγκνερ.
Τα πράσινα και κόκκινα ανθρωπάκια γνώρισαν μεγάλες δόξες ως την πτώση του Τείχους, πρωταγωνιστώντας ακόμη και σε παιδικές εκπομπές κυκλοφοριακής αγωγής, ωστόσο καταργήθηκαν μετά την επανένωση των δυο Γερμανιών. Τελικά, το 1997, έπειτα από μια επιτυχημένη εκστρατεία «παλινόρθωσης», επέστρεψαν στη γερμανική πρωτεύουσα.
Μια προ ετών μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Γιάκομπς στη Βρέμη έδειξε ότι οι πεζοί ανταποκρίνονταν καλύτερα και είχαν γρηγορότερη αντίδραση όταν έβλεπαν τον Ampelmännchen απ' ό,τι τη συνηθισμένη δυτική φιγούρα στους φωτεινούς σηματοδότες. Γι' αυτό και οι ερευνητές πρότειναν να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σύμβολο σε όλους τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου