Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Γαλλία: Με νόμο «επικίνδυνος για το περιβάλλον» ο σπόρος της Monsanto

10:43 | 07 Μάιος. 2014
Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται ως επικίνδυνη για το περιβάλλον η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου (ΜΟΝ810) της Monsanto. 
«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.
Η απόφαση αποτελεί συνέχεια και άλλων αντίστοιχων απαγορεύσεων του 2011 και του 2013. Η γαλλική ένωση παραγωγών αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.
Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση και τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Τον Φεβρουάριο του 2014, οι ευρωπαίοι αρμόδιοι υπουργοί δεν συμφώνησαν ούτε για την ποικιλία καλαμποκιού Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, οπότε η έγκρισή της θα γίνει από την Κομισιόν. 
Η Γαλλία ζητά οι μελλοντικές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου