Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Πορεία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης στην Ξάνθη: Απελευθερώθηκαν 40 μετανάστες


Πορεία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης στην Ξάνθη: Απελευθερώθηκαν 40 μετανάστες

Ως μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση για την αλλαγή της στάσης της Πολιτείας απέναντι στους μετανάστες και τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, εκτιμάται η απελευθέρωση 40 κρατούμενων μεταναστών λίγο μετά τη
διαδήλωση που διοργανώθηκε στην Ξάνθη το Σάββατο ενάντια στα Κέντρα Κράτησης .
Η πορεία οργανώθηκε από οργανώσεις και συλλογικότητες όλης της χώρας  με κεντρικό σύνθημα “να κλείσουν άμεσα  τα Κέντρα Κράτησης” ενώ συμμετείχαν πολίτες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και, φυσικά, την Ξάνθη.  Οι διαδηλωτές έφτασαν στο Κέντρο Κράτησης και επέλεξαν να κατευθυνθούν από τον πίσω δρόμο, που συνορεύει με τους κοιτώνες των κρατουμένων.
Συνθήματα κρατουμένων εναντίον του Σαμαρά!
Φώναξαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους κρατουμένους ενώ ζητούσαν την άμεση κατάργηση των Κέντρων.  Οι κρατούμενοι τους χαιρέτησαν και ευχαρίστησαν ενώ κάποιοι φώναξαν συνθήματα εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά (!)
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης υποδέχτηκε -ιδιαίτερα φιλικά- τους διαδηλωτές έξω από το κέντρο και τους ενημέρωσε ότι αντιπροσωπεία τους θα μπορούσε να  επισκεφτεί το χώρο και να μεταφέρει ρούχα και άλλα είδη που είχαν συγκεντρώσει ενώ οι διαδηλωτές που μπήκαν στους χώρους του κέντρου συνάντησαν αντιπροσωπεία των κρατουμένων. Γενικότερα το κλίμα ήταν αρκετά ήπιο και δεν θύμιζε σε τίποτε
 
Απελευθέρωσαν 40 μετανάστες !
Λίγο αργότερα η Διοίκηση του Κέντρου απελευθέρωσε  40 μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις, μετά την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στους μετανάστες και τα Κέντρα Κράτησης, ως συνέπεια της κυβερνητικής αλλαγής. Μεταφέρθηκαν στο σταθμό του ΟΣΕ ,όπου τους δόθηκαν εισιτήρια και αναχώρησαν για την Αθήνα. Ήδη είχαν απελευθερωθεί και άλλοι μετανάστες τις προηγούμενες μέρες ενώ ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί αισθητά.
Όπως είναι γνωστό και έχει ειπωθεί και από τους Γιατρούς του Κόσμου, το Κέντρο Κράτησης της Ξάνθης δεν παρουσιάζει την εικόνα άλλων Κέντρων όπως της Αμυγδαλέζας λόγω της στάσης των υπευθύνων ενώ υπάρχει συνεργασία  με κινήσεις αλληλεγγύης από την τοπική κοινωνία για την ανακούφιση των κρατουμένων. Γενικότερα το κλίμα αυτής της κινητοποίησης ήταν πολύ διαφορετικό από ότι στο παρελθόν και η στάση της Αστυνομίας διακριτική.
Χωρίς Αστυνομία η διαδήλωση στην πόλη
Νωρίτερα, στην πόλη όπου έγινε η συγκέντρωση, δεν υπήρχε καθόλου αστυνομική δύναμη,σε αντίθεση με τον ασφυκτικό κλοιό  που συνόδευε αντίστοιχη διαδήλωση πριν από 1,5 χρόνο και πάλι στην Ξάνθη. Η προσυγκέντρωση έγινε στην Κεντρική Πλατεία ενώ συμμετείχε κόσμος κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και την Νεολαία του που είχε βγάλει σχετικό κάλεσμα.  Παρών ήταν και ο βουλευτής του κόμματος Στάθης Γιαννακίδης.
20150228_150819
20150228_150916
Πηγή: Xanthipress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου