Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη




Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για αρκετές ώρες το κέντρο της Φρανκφούρτης. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της λιτότητας με αφορμή τα εγκαίνια της νέας έδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αυτοκίνητα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, το δημαρχείο της πόλης υπέστη εκτεταμένες ζημιές, καθώς μαινόμενοι διαδηλωτές τα έκαναν... γυαλιά - καρφιά. Οδομαχίες σημειώθηκαν ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ «βροχή» από πέτρες και ξύλα έπεσε πάνω σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.


Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν το εκρηκτικό σκηνικό στην καρδιά της Φρανκφούρτης, εκεί όπου στις 11.00 το πρωί ήταν προγραμματισμένα τα εγκαίνια του νέου Πύργου του διεθνούς οργανισμού, με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην περιοχή της παλιάς όπερας της Φρανκφούρτης, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Κατόπιν πρόσκλησης του αντικαπιταλιστικού «Blockupy», δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν νωρίς το πρωί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το εν λόγω κίνημα επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση».

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ανέμεναν να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους 800 από το Βερολίνο με ειδικά ναυλωμένο τρένο. Εξήντα λεωφορεία προερχόμενα από 39 ευρωπαϊκές πόλεις κατευθύνονταν το πρωί προς τη Φρανκφούρτη. Εκτός από Γερμανούς, το «παρών» έδωσαν υποστηρικτές του κινήματος και από άλλες χώρες, κυρίως από την Ιταλία.

Η αστυνομία της πόλης κινητοποίησε χιλιάδες αστυνομικούς, υδροφόρες και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσει τη διαδήλωση κατά της λιτότητας, με την πόλη να βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη από το βράδυ της Τρίτης.

Συνελήφθησαν 350 διαδηλωτές
Στο μεταξύ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 350 ατόμων έπειτα από τις ταραχές στο κέντρο της Φρανκφούρτης.

Οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες και 80 δέχθηκαν επίθεση με σπρέι, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης.






















Απο Zoygla.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου