Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Επεισόδια στο περιθώριο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη Ρώμη


Δύο ταυτόχρονες διαδηλώσεις
Επεισόδια στο περιθώριο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη Ρώμη
Police officers clash with anti-Northern-League activists in Rome's central Piazza del Popolo square, Friday, Feb. 27, 2015. Police cleared out the square on the eve of a rally by Italy's right-wing Northern League party and a counter-protest by activists opposed to its anti-immigrant stand. Tensions over migration are particularly high as Italy copes with waves of refugees coming from Libya and threats from Islamic militants to "conquer Rome." (AP Photo/Angelo Carconi, Pool) (File: Italy Protest.JPEG-0df55.jpg )

Ρώμη 
Ολοκληρώθηκαν οι δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις -της Λέγκα του Βορρά και η αντιφασιστική- σε κεντρικές περιοχές της Ρώμης. Τεράστια ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας: από νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Ρώμης είχαν αναπτυχθεί πάνω από 3.000 αστυνομικοί.

Στην διαδήλωση της Λέγκα, με την συμμετοχή της ακροδεξιάς οργάνωσης Κάζα Πάουντ, σύμφωνα με τους οργανωτές συμμετείχαν περίπου 100 χιλιάδες Ιταλοί.

Το κύριο σύνθημα της Λέγκα, ήταν: «Λέμε όχι στον Ματέο Ρέντσι και στον κεντροαριστερό δήμαρχο της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο».

«Ο Ρέντσι είναι ένας ανόητος υπηρέτης της ΕΕ, εμείς απευθύνουμε έκκληση σε όλους, και σε εκείνους που απογοητεύθηκαν από τον ίδιο τον Ρέντσι και τον Μπέπε Γκρίλο» τόνισε, μεταξύ των άλλων, ο γραμματέας Ματέο Σαλβίνι.

Κοντά του, στην εξέδρα, ανέβηκαν ο περιφερειάρχης της περιοχής Βένετο, Λούκα Τζάια, και της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Μαρόνι, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα του Βορρά, όπως και ο ιδρυτής Ουμπέρτο Μπόσι.

Ιταλοί και ξένοι παρατηρητές σχολιάζουν με έμφαση ότι αρκετοί συμμετέχοντες στη διαδήλωση είχαν σημαίες με κελτικούς σταυρούς και φωτογραφήθηκαν, επίσης, ενώ χαιρετούσαν φασιστικά, με την γνωστή ανάταση του δεξιού χεριού.

Για την «πολιτική αποβίβαση» στην ιταλική πρωτεύουσα, ο Σαλβίνι διάλεξε να συμμαχήσει με ακροδεξιές, τοπικές δυνάμεις, για να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις. Και αυτό διότι όλοι θυμούνται ότι ένα από τα κύρια συνθήματα της Λέγκα, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, ήταν το «Roma ladrona», που σημαίνει «Κλέφτρα Ρώμη».

Ο επικεφαλής της Λέγκα ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να δώσει «πράσινο φως» στη δημιουργία ενιαίας ομάδας, στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία θα συνθέτουν η Λέγκα του Βορρά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Επεισόδια στην αντιφασιστική συγκέντρωση

Κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα ολοκληρώθηκε η πορεία δεκάδων χιλιάδων Ιταλών που πήραν μέρος σε αντιρατσιστική, αντιφασιστική και αντιομοφοβική κινητοποίηση.

Την πρωτοβουλία στήριξαν τα αριστερά, αυτόνομα, «συνδικάτα βάσης», αντιπροσωπείες των κομμάτων «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία» και «Κομμουνιστική Επανίδρυση», η οργάνωση Anpi, των Ιταλών ανταρτών «Παρτιτζιάνι», Ενώσεις Μεταναστών που ζουν στην Ιταλία και Ενώσεις για τα Δικαιώματα Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων και Παρενδυτικών.

«Ποτέ με τον Σαλβίνι, η Ρώμη δεν σε θέλει» φώναξαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι στα πανό τους, απέρριψαν «τις ξενοφοβικές και παραληρηματικές πολιτικές της Λέγκα και των νεοφασιστών συμμάχων της».

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης σημειώθηκαν συμπλοκές αστυνομικών-διαδηλωτών. Αρκετοί οι συλληφθέντες.

BHMAgr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου