Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους των ΣκουριώνΜε κεντρικό σύνθημα το «Παράνομες πολυεθνικές στο απυρόβλητο, αγωνιζόμενες κοινωνίες στο εδώλιο», οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης κι ενημέρωσης στους διωκόμενους των Σκουριών, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Μαρτίου 2015 κοινοποιήθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την υπόθεση με το οποίο ορίστηκε η παραπομπή 21 ατόμων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι διωκόμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία.
Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση τους:
Πώς εξάγει το Συμβούλιο το συμπέρασμα ότι η εταιρεία είναι νόμιμη; Αν αυτή η άποψη βασίζεται στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ σε προσφυγές κατοίκων, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε (γεγονός γνωστό σε όλους όσοι έχουν βασικές δικονομικές γνώσεις) ότι το ΣτΕ εξέτασε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και αποφάνθηκε ότι είναι σύννομη. Δεν εξέτασε ούτε την επιστημονική ουσία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ούτε, κυρίως, αποφάνθηκε για το αν η εταιρεία τηρεί ή όχι αυτούς τους όρους. Το συμπέρασμα ότι μια (σύννομα) αδειοδοτημένη δραστηριότητα δεν παρανομεί, είναι αυθαίρετο και αβάσιμο.
Εμείς ξέραμε και ξέρουμε ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει πολύ κακή σχέση με τη νομιμότητα, όπως και με τον έλεγχο. Βιώνουμε καθημερινά την καταστροφή, τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες της εταιρείας. Ολόκληρο εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει χτιστεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα μεταφέρονται μέσα από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να πληρούνται κανόνες ασφαλείας. Δρόμοι επιστρώνονται με στείρα εξόρυξης, επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα και αρσενικό. Τοξικά υγρά απόβλητα σε ρέματα. Χωμάτινα φράγματα 150 μέτρων -με επικίνδυνα απόβλητα, σε σεισμογενή περιοχή, χωρίς να πληρούνται οι κανόνες ασφαλείας – η προσφυγή, ενάντια στην κατασκευή των οποίων, εκκρεμεί στο ΣτΕ.
Το βούλευμα επιχειρεί επίσης να συνδέσει την, οποιασδήποτε μορφής, διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με λειτουργία και δράση εγκληματικής οργάνωσης. Εγκληματική οργάνωση δεν είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον τόπο και τη ζωή τους. Εγκληματικό είναι το ξεπούλημα του τόπου μας στους χρυσοθήρες. Θεωρούμε αυτό τον αγώνα χρέος μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Οι διωκόμενοι συμπολίτες και συναγωνιστές μας θα δικαστούν με ολόκληρη την κοινωνία στο πλευρό τους. Σ΄αυτές τις δίκες, στο εδώλιο θα κάθεται ολόκληρη η κοινωνία. Και οι κοινωνίες δε δικάζονται. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. Είναι δίκαιοι!
Απαιτούμε την παύση των διώξεων και την άμεση απαλλαγή των συναγωνιστών μας.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου