Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Φοιτήτρια μετατρέπει πλαστικές σακούλες σε τούβλα δόμησης!


Δεν είναι επαναστατική ιδέα να παίρνει κανείς τις πλαστικές σακούλες που κατακλύζουν τους σταθμούς απορριμμάτων στην Ινδία και να τις μετατρέπει σε τούβλα, τόσο ανθεκτικά που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σπιτιών – καταφυγίων κατά τη διάρκεια των μουσώνων; 

Η Δανή φοιτήτρια Lise Fuglsang Vestergaard κατάφερε να υλοποιήσει το φιλόδοξο αυτό project! H καινοτομική ιδέα της γνώρισε μεγάλη απήχηση και αποδοχή αφότου κέρδισε σε ένα φοιτητικό διαγωνισμό με θέμα «Πράσινη Πρόκληση», στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).



Η ιδέα για το project προέκυψε το 2013, όταν στο πλαίσιο των σπουδών της πάνω στο design και την καινοτομία, η Vestergaard έμεινε τρεις μήνες στην Ινδία, εφαρμόζοντας ένα Σύστημα Αποκομιδής Απορριμάτων για την εξαιρετικά φτωχή πόλη Joygopalpur, στη Δυτική Βεγγάλη. Οι Ινδοί εφαρμόζουν ήδη αυτό το σύστημα με ενθουσιασμό, καθώς κερδίζουν μερικές ρουπίες όταν παραδίδουν τα απορρίμματα στους σταθμούς ανακύκλωσης! Όμως, τα μαλακά πλαστικά σκουπίδια δεν συλλέγονταν, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστιο πρόβλημα στην Ινδία. 



Όταν η Vestergaard παρατήρησε πως οι βροχές των μουσώνων κατέστρεφαν σχεδόν ολοκληρωτικά τα σπίτια από πηλό και τούβλα, είχε τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσει τούβλα από… πλαστικό, λύνοντας συγχρόνως αυτά τα δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: Με την μετατροπή των υπεράριθμων πλαστικών σακουλών σε τούβλα, θα κτίζονταν ανθεκτικά σπίτια!

Γυρίζοντας στη Δανία, άρχισε να πειραματίζεται… 

Απο το Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου