Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Σκουριές - Όταν οι τοπικές κοινωνίες δικάζονται

Από ΒΑΘΥ:

Την 1η Μαρτίου 2015, κοινοποιήθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής για την υπόθεση των Σκουριών. Με το βούλευμα, εικοσιένα άτομα παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α.

Το βούλευμα υιοθετεί πλήρως το διαβιβαστικό της ασφάλειας σχετικά με το τι έγινε στις Σκουριές, ενώ η εισαγγελέας αποδέχεται απολύτως τις αιτιάσεις της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων της. Επίσης, το βούλευμα επιχειρεί να συνδέσει την, οποιασδήποτε μορφής, διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με λειτουργία και δράση εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή η εμμονή με τις εγκληματικές οργανώσεις, θα συνεχίσει να είναι ίδια όταν αποδειχθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός καταστρέφει τον τόπο και έχει συνειδητά παραβιάσει νόμους και κανόνες;

Η απόφαση των πλημμελειοδικών ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την ανάκληση αδειών και εγκρίσεων, προς επανέλεγχο, της Ελληνικός Χρυσός. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι και οι τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ κοινοποιήθηκαν αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για επανεξέταση των αδειών της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ενώ οι προσφυγές είχαν εκδικαστεί ήδη από τον Ιούνη του 2012.

Η χρονική συγκυρία κοινοποίησης των παραπάνω αποφάσεων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Είναι τυχαίο ότι αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και καιρό – και στοχεύουν το κοινωνικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού – ανακοινώνονται αμέσως μετά από πλήγματα που δέχεται η αξιοπιστία και νομιμότητα της Ελληνικός Χρυσός; Με δεδομένο ότι αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν καταστάσεις και επηρεάζουν το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η επιλογή του χρόνου δημοσίευσής τους εξυπηρετεί σκοπούς πέρα απ΄τη διερεύνηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης;

Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε παρά την κάθε αντιξοότητα. Αντέξαμε υπό την κρατική καταστολή των κυβερνήσεων με δόγμα “επενδύσεις με κάθε κόστος”. Αντέξαμε την ποινικοποίηση του αγώνα μας. Αντέξαμε όταν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί αγνοούσαν τις τεκμηριωμένες καταγγελίες μας για τη σωρεία παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός. Αντέξαμε όταν δικαστικές αποφάσεις τοποθετούσαν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω απ΄την καταστροφή του τόπου μας και το δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.

Οι διωκόμενοι συμπολίτες και συναγωνιστές μας θα δικαστούν με ολόκληρη την κοινωνία στο πλευρό τους. Σ΄αυτές τις δίκες, στο εδώλιο θα κάθεται ολόκληρη η κοινωνία. Και οι κοινωνίες δε δικάζονται. Γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι. Είναι δίκαιοι!

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Απο το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου