Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ... 16.000 ΜΑΤΙΑ


Η φράση «έχει μάτι… γαρίδα», βρίσκει την απόλυτη δικαίωσή της στην περίπτωση της Anomalocaris- δηλαδή της «ανώμαλης» ή «παράξενης» γαρίδας! Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας, στην Αυστραλία, αποκαλύπτει πως πριν από 500 εκατ. χρόνια, η γιγάντια γαρίδα, ήταν κάτι σαν «εξολοθρευτής» των θαλασσών, ενώ παράλληλα διέθετε εξαιρετικά σύνθετη όραση!

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ζώο που επιβίωνε στις θάλασσες της Καμβρίου γεωλογικής περιόδου, αφού το μήκος της ξεκινούσε από τα 90 εκατοστά και έφτανε και τα δύο μέτρα! Τέλειος θηρευτής, εντόπιζε τη λεία της χάρη στην εκπληκτική όρασή της!

Όπως ανφέρουν ο Τζον Πάτερσον και οι συνεργάτες του στην δημοσίευση της μελέτης τους, κατάφεραν να εντοπίσουν δυο πολύ καλά διατηρημένα μάτια της γιγάντιας γαρίδας, ηλικίας 515 εκατομμυρίων ετών, στο νησί Kangaroo έξω από τη νότια ακτή της Αυστραλίας. Μελετώντας τα ευρήματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Anomalocaris διέθετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όραση, πιθανότατα ανώτερη εκείνης των εντόμων και οστρακόδερμων που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι είχαν την πιο σύνθετη όραση!

Το μέγεθός της και οι τεράστιες δαγκάνες της, σε συνδιασμό με τα ασυνήθιστα μάτια της, καθιστούσαν την γαρίδα, τον φόβο και τον τρόμο των θαλασσών! Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε μάτι της είχε μέγεθος όσο εκείνο μιας… ελιάς και καλυπτόταν από μικρές υπομονάδες (ομματίδια), που όλες μαζί δημιουργούν έναν σύμπλοκο οφθαλμό. Το κάθε μάτι διέθετε τουλάχιστον 16.000 ομματίδια. Μέχρι σήμερα, μόνο κάποια είδη λιβελούλας διαθέτουν περισσότερα από την Anomalocaris, αφού φτάνουν εως και 28.000 σε κάθε μάτι, ενώ οι μύγες – με την φοβερή όραση- έχουν μόνο μόλις 3.000 ομματίδια σε κάθε μάτι.

Πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου