Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


Μπαίνουν κι επίσημα τίτλοι τέλους στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ σε ειδική τελετή στην Βαγδάτη όπου θα γίνει υποστολή της Αστερόεσσας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσόρισε τους Αμερικανούς στρατιώτες πίσω στην πατρίδα, δίνοντας έτσι συμβολικό τέλος στον πολυετή πόλεμο στη χώρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι περισσότεροι από τους 5.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο Ιράκ έχουν ήδη επιστρέψει και οι τελευταίοι αναμένεται να γυρίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, αφήνοντας την ευθύνη της ασφάλειας στις αρχές του Ιράκ. Περίπου 200 άτομα θα παραμείνουν στη χώρα με ρόλο περισσότερο συμβουλευτικό.

Μέσα στα εννέα χρόνια του πολέμου, οι ΗΠΑ έστειλαν συνολικά 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες για μία ή δύο θητείες στο δύσκολο μέτωπο του Ιράκ, είχαν 4.500 απώλειες (πάνω από 200 υπηρετούσαν στο στρατόπεδο Μπραγκ), ενώ 30.000 τραυματίστηκαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην έδρα της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στο στρατόπεδο Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, απέφυγε να μιλήσει για νίκη και έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό επίτευγμα».

«Οι τελευταίοι στρατιώτες μας» πρόσθεσε, που θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες, «φεύγουν από το Ιράκ έχοντας το κεφάλι ψηλά».

«Κάθε τι που έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, κάθε μάχη και θάνατος, κάθε αιμορραγία και χτίσιμο, κάθε εκπαίδευση και συνεργασία, όλα οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή της επιτυχίας» είπε.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ σύντομα θα περάσει στην ιστορία και οι υπηρεσίες σας ανήκουν στους αιώνες» πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος υπήρξε αμφιλεγόμενος.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 75% των Αμερικανών πολιτών τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης των στρατιωτών από το Ιράκ.

Αν και κάποιοι Ιρακινοί ανησυχούν ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγήσει τη χώρα στη βία, οι περισσότεροι γιορτάζουν το τέλος του πολέμου.

Την Τετάρτη, κάτοικοι της Φαλούτζα βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν αμερικανικές σημαίες. «Κανείς δεν είχε εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις τους. Μας είπαν ότι όταν έρθουν στο Ιράκ θα φέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και θα οικοδομήσουν τη χώρα μας» δήλωσε ο Αχμέντ Αϊέντ, αγρότης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους θάνατο, συντρίμμια και χάος» πρόσθεσε.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου