Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ TETRIS

Ένας νέος αλγόριθμος που θυμίζει το παιχνίδι του Tetris έρχεται να φέρει έναν νέο αέρα στον σχεδιασμό πολύ μεγάλων κτιρίων.


Ο σχεδιασμός ενός κτιρίου σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι λειτουργικοί και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ωστόσο, μία αρχιτεκτονική εταιρεία φαίνεται να έχει την λύση, αφού βασίζει τις κατασκευές της σε έναν αλγόριθμο σαν εκείνο του παιχνιδιού Tetris.

Η ιδέα προέκυψε, όταν η αρχιτεκτονική εταιρεία Aedas ανέλαβε την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Συμβουλίου Παιδείας στο Άμπου Ντάμπι με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έτσι, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και με επικεφαλής τον Christian Derix δημιούργησε ένα λογισμικό, το οποίο πήρε την τεράστια λίστα των απαιτούμενων δωματίων του Συμβουλίου και πρόσθεσε έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε ένα απλό μοντέλο "προσέλκυσης/απώθησης".

"Τα δωμάτια προσπαθούν να μετακινηθούν δίπλα ή κοντά σε αυτά με τα οποία πρέπει να επικοινωνούν. Έλκονται το ένα με το άλλο", δήλωσε ο Derix. "Τα δωμάτια που δεν προορίζονται να είναι το ένα κοντά στο άλλο απωθούνται.", πρόσθεσε.


Αν προσπαθήσει κανείς να αλλάξει έστω και μία από τις παραμέτρους του μοντέλου, όπως ένα φρεάτιο ανελκυστήρα, τότε τα κομμάτια ανακατατάσσονται μέχρι να τοποθετηθούν σε μία εύχρηστη διάταξη.

Οι εργασίες για την κατασκευή του κτιρίου πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και το κυβικό στυλ της πρόσοψης του κτιρίου, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να τιμήσουν τον αλγόριθμο που μοιάζει τόσο στο Tetris.

Από news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου