Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΪΡΟ


Συγκλονίζεται το Κάιρο από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις κατά τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 10 άτομα και τραυματιστεί άλλα 500.

Ο στρατός, σύμφωνα με μαρτυρίες από ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης χτυπάει αλύπητα όποιον βρίσκεται στο δρόμο, πυροβολεί στο ψαχνό, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ακούγονται και κανονιοβολισμοί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει εντολή να κατάσχονται βιντεοκάμερες και φωτογραφικές μηχανές από όσα διεθνή πρακτορεία καλύπτουν τα γεγονότα. Στρατιώτες ήδη εισέβαλαν σε κτήρια από τα μπαλκόνια των οποίων οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera κινηματογραφούσαν τις συγκρούσεις.

Φωτογραφία που ανέβηκε στο twitter στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, δείχνει διαδηλωτές να καίνε το ισόγειο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αιγύπτου. Η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώνει μόνο ένα νεκρό και 105 τραυματίες. Στην πλατεία Ταχρίρ και στους δρόμους γύρω από αυτήν διεξάγονται από χθες σκληρές οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων του στρατού.
Κατά τις συγκρούσεις έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πυρών στα οποία οι διαδηλωτές απαντούν με βόμβες Μολότοφ και πέτρες, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει από τα τέλη του Νοεμβρίου σκηνές μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επιδίωξή τους, όπως υποστηρίζουν, είναι αρθεί ο στρατιωτικός νόμος και ο πρωθυπουργός αλ Γκανζούρι να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δημόσια κτίρια.
Οι διαδηλωτές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός υπήρξε συνεργάτης του ανατραπέντος -την 11η Φεβρουαρίου- προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, επομένως δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.


Ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφάλειας στο Κάιρο και πάλι κοντά στην πλατεία Ταχρίρ- έκανε λόγο για «τουλάχιστον δύο νεκρούς και 222 τραυματίες», με πολλούς διαδηλωτές υπέστησαν κατάγματα από χτυπήματα που δέχθηκαν από τον Στρατό ή την Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου