Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Συνταγματάρχης επί δικτατορίας πρόκειται να λογοδοτήσει στην Αργεντινή. Παραδόθηκε στις αρχές αφού έμενε επί έξι έτη στη Βολιβία με πλαστά στοιχεία.


Ο Λουΐθ Ενρίκουε Μπαραλντίνι, ο απότακτος συνταγματάρχης της Αργεντινής, κατηγορούμενος για αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, παραδόθηκε στη μεθόριο στις αρχές της Αργεντινής, εντελώς αμίλητος, αφού εντοπίστηκε στην οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας Σάντα Κρουθ.

Το βολιβιανό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε την πληροφορία ότι στη Σάντα Κρουθ ο Μπαραλντίνι κυκλοφορούσε-εξι συναπτά έτη-με το όνομα Μάρκο Απόντε.

Ομως ως Μπαραλντίνι και αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στη Λα Πάμπα στην κεντρική Αργεντινή, ο πρώην αξιωματικός είχε παραβιάσει κατά συρροήν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τελικά, το στρατιωτικό καθεστώς τον τοποθέτησε στρατιωτικό ακόλουθό του στην πρεσβεία στη Λα Παθ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μπουένος 'Αϊρες έδωσε αμοιβή 100 χιλιάδων πέσος για κάθε πληροφορία, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του ανωτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2003 στην Αργεντινή καταργήθηκαν οι νόμοι αμνήστευσης προσωπικού της στρατιωτικής δικτατορίας, της 10ετίας του '70.

Αμέσως, ξεκίνησαν πάρα πολλές έρευνες με σκοπό να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ένας όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συνεργατών της χούντας των στρατιωτικών.

Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, ή εξαφανίστηκαν, στην Αργεντινή επί στρατιωτικής δικτατορίας, δηλαδή από το 1976 έως και το 1983.

Από news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου