Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Το 82,5% των Πορτογάλων: «Σπάστε τη συμφωνία με την τρόικα»


 
Η μεγάλη πλειοψηφία των Πορτογάλων υποστηρίζει τη ρήξη με το διεθνές σχέδιο αρωγής που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια στην Πορτογαλία, ή την επαναδιαπραγμάτευσή του. Οι Πορτογάλοι πολίτες εκτιμούν ότι η ακολουθούμενη πολιτική επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 82,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Πορτογαλία πρέπει να σπάσει τη συμφωνία με την τρόικα, η οποία αντιπροσωπεύει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ή να την επαναδιαπραγματευτεί. Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Eurosontagens σε δείγμα 1.025 προσώπων. Έρχεται δυο χρόνια μετά την υπογραφή του προγράμματος σε αντάλλαγμα ενός δανείου 78 δις. δολαρίων σε τρία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Πορτογαλία δεσμεύθηκε να θέσει σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και για την ανάκαμψη της οικονομίας της που βρίσκεται σε ύφεση από το 2011.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, 47,8% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία και 27% είναι της άποψης ότι δεν ελήφθησαν επαρκώς «υπόψη τα χαρακτηριστικά της χώρας». Το πρόγραμμα της τρόικας θα λάβει τέλος τον Ιούνιο του 2014 και 55,1% πιστεύουν ήδη ότι η κατάσταση της χώρας θα έχει ως τότε επιδεινωθεί με βαθύτερη οικονομική κρίση και αύξηση της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο, η οικονομική δραστηριότητα στην Πορτογαλία συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε ένα χρόνο, ενώ η ανεργία έφτασε το ποσοστό ρεκόρ του 17,7%.

Αυτή η πολιτική λιτότητας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, προκαλώντας εντάσεις ακόμη και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας, αρχηγός του μικρού συντηρητικού κόμματος CDS-PP, μέλους του κεντροδεξιού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία, τάχθηκε εναντίον ενός σχεδίου που προβλέπει ειδική εισφορά των συνταξιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από 21 μέλη διαφόρων πολιτικών τάσεων, για να μελετήσει «τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας στην περίοδο μετά την τρόικα».

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου στο προεδρικό μέγαρο, το απολιτικό κίνημα «Que se lixe a troika» («Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί») κάλεσε τους πολίτες σε συλλαλητήριο για να ζητήσουν το τέλος της λιτότητας και την παραίτηση της κυβέρνησης.

Απο το tvxs.

αΠΟ Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου