Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Χιλιάδες Ευρωπαίοι δίνουν ραντεβού στην «πολιορκία της ΕΚΤ»


 
Χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες δίνουν δυναμικό παρόν στις διαδηλώσεις που διοργανώνει το αντικαπιταλιστικό κίνημα Blockupy. Πρόθεση των διαδηλωτών που καταφθάνουν από το Βερολίνο, την Ισπανία και την Ιταλία είναι να αποκλειστεί η είσοδος στα γραφεία της ΕΚΤ και της Deutshe Bank σε μία κίνηση που «στοχοποιεί» την πολιτική επιλογή των προγραμμάτων λιτότητας.

Ήδη σύμφωνα με τους διοργανωτές 3.000 άτομα βρίσκονται έξω από το κτίριο της ΕΚΤ. Ο βασικός στόχος της διαμαρτυρίας, υποστήριξε εκπρόσωπος του Blockupy, έχει εκ των πραγμάτων ήδη επιτευχθεί - δηλαδή η διατάραξη της «ομαλότητας» στη λειτουργία της ΕΚΤ.


  Οι δράσεις εναντίον των εμπορικών τραπεζών θα στοχεύουν τις «κερδοσκοπικές τους πρακτικές», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η Blockupy αναμένει τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτών, με αποκορύφωμα την Κυριακή, όπου αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.


Ήδη στα δυτικά περίχωρα της Φρανκφούρτης έχουν συγκεντρωθεί 500 άτομα με τους διοργανωτές να αναμένουν ακόμα περισσότερους μέσα στην ημέρα (γύρω στους 1200).


Η γερμανική αστυνομία, προσπαθεί να αποκλείσει την πρόσβαση των διαδηλωτών γύρω από την ΕΚΤ, ενώ κλειστός στο σημείο θα παραμείνει ο υπόγειος σιδηρόδρομος.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν δε όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να περάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών.

Από την άλλη πλευρά, μια εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε από την πλευρά της στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η τράπεζα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων της, σε συντονισμό με τις δυνάμεις της αστυνομίας. "Η ΕΚΤ εξακολουθεί να λειτουργεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων", διευκρίνισε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
Το απόγευμα, οι διαδηλωτές αναμένεται να χωριστούν σε αυτούς που θα αποκλείσουν την είσοδο στους δίδυμους πύργους της Deutsche Bank ενώ ένα δεύτερο κύμα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τον κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τιμών των ενοικίων.

Διαδηλωτές, αναμένεται να κατευθυνθούν και προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Απο το tvxs,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου